Бившият министър Ал. Николов: От май страната внася ток, енергийната система е в тежко състояние! Ето кой е виновен

България отблизо
„От май месец страната ни внася огромно количество електроенергия. Това ще стане ясно съвсем скоро от оперативните данни на системните оператори. Въглищните централи сами не могат да произведат тока, от който имаме нужда. Трябва ни втора АЕЦ“.
Това каза бившият енергиен министър Александър Николов в предаването „Лице в лице“. „Българската електроенергийна система е в изключително тежко състояние, заради взети решения назад времето“, добави той.

Николов каза също, че електричеството ще стане много по-скъпо за домакинствата, когато минат на свободния пазар. 58,5% от тока на свободния пазар идва от ТЕЦ-овете. А този ток е по-скъп заради плащането на вредните емисии, въпреки че нашите вредни емисии са най-малките в целия ЕС и не би трябвало да плащаме, обясни бившият министър. “Гражданите плащат в момента по-скъп ток и от индустрията, която вече е на свободния пазар”, каза Александър Николов.

 

„Единствено по времето на четворната коалиция имаше ясна посока, която комбинираше както държавните предприятия, така и големите централи. Тогава се поеха ангажименти за инвестиции и се проведоха срещи с всички заинтересовани страни – и синдикати, и представителите на работещите в енергийния сектор. Беше изработен план кое и как да се случи“, заяви Николов.

По думите му след оставката настъпило „10-месечно безвремие“, а после и „3-месечно оглушително мълчание“ относно случващото се в сектора.

Той смята, че мълчанието за моментното състояние на енергийния сектор от страна на управляващите издава или „огромен страх“, или „брутална липса“ на експертен потенциал.

Той коментира и протестите на енергетици и миньори: „Работниците винаги са били в пълното си право да изискват информация. Факт е, че 10 години никой не беше отишъл да разговаря с тях“, каза бившият министър на енергетиката във връзка с протестите на миньори и енергетици.

„Това, което се случи, е поредното замазване на очите на работещите в този сектор“, категоричен бе Николов.

По думите му е необходимо секторът да се трансформира, за да може да стане по-конкурентоспособен.

„Истината е, че Стара Загора е уникален регион с невероятни активи. Стара Загора е единственият регион, в който е гарантирано, че няма да има проблем със заетостта. Напротив – ще има проблем с хората, които ще трябва да запълнят новите работни места. Но това няма кой да го обясни. Няма кой да обясни, че Стара Загора единственият регион, който разполага с всички ресурси за пълна трансформация и подобряване на състоянието на сектора и на хората“, посочи Николов.

 

Бившият министър заяви също, че ситуацията в “Булгаргаз” е толкова тежка, че дружеството няма да публикува финансовите си отчети и ще си плати санкцията за това, но не иска да излязат наяве това, което има в тях.

„Вчера изтече законовия срок за публикуване на финансовите отчети на дружествата. Някои от тях съвсем случайно или не, не ги публикуваха. Има толкова много натрупани проблеми, че тази ескалация, която се случва в момента е само върхът на айсберга“, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *