Биков: Иска им се да разтурим седянката, но имаме мнозинство и на народа му харесва да го управляваме!

България отблизо

Трябва да направим управлението скучно, защото през последните две години създадохме достатъчно интересни събития. Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков по БНТ.

Всички компромиси, които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са направили, са в името на това България да излезе от политическата криза. „Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави“, заяви той.

Споразумението за управление между двете коалиции още не е написано. Според Биков извън приоритетите в законодателната програма, трябва да се заложат по-ясни механизми за взимане на решения.

„Една от причините правителството на Кирил Петков да падне предсрочно е, че така и не успяха да намерят механизъм за взимане на решения. Затова аз твърдя, че той трябва да е стандартен, в него да участват хора, които са в състояние да поемат ангажименти“.

На въпрос какво представлява управлението – коалиция или мнозинство, Биков повтори определението на председателя на парламента Росен Желязков – кооперация. Добави, че правителството ще функционира, докато има мнозинство или плаващи мнозинства в Народното събрание.

„Колегите от ПП-ДБ заявиха, че искат да има ясно парламентарно мнозинство, ние им казахме да поемем определени ангажименти, включително за взимането на решения, защото няма как да знаем по телепатия кой какво си мисли“.

Политическата криза, която отминава, трансформира властта и премести акцента ѝ първо към президентството, а после обратно към парламента, смята Тома Биков.

„Може би смисълът на тази политическа криза беше да се стигне до тази трансформация, но добрата новина е, че българската демокрация издържа, не се срути“.

Според него управлението не се крепи на назначенията в регулаторите.

„Има една свенливост в нашите партньори – „ама той да не е от ГЕРБ“. Да видим кой с какви качества разполага и на база на това да взимаме решенията“, призова депутатът.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *