Боевете приключват: Ето какво става с Бахмут и с украинските войски там

Свят

Руските Въздушнодесантни войски хвърлиха още подкрепления в мощно нападение при Бахмут, за да обкръжат града и да затворят котела, предават световните информационни агенции.

 

Украински военни анализатори съобщават снощи: „Ситуацията е много тежка. Противникът иска да пробие Ивановское – затова той хвърли повечето от наличните резерви там (главно десант). За съжаление, руснаците напредват и в областта на ж.п. линията“ (по други информации тя вече е превзета)

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна по-рано заяви, че руските сили продължават настъплението си в центъра на града и се опитват да го обкръжат от север и юг, щурмувайки Богдановка и Ивановское.

Ежедневно в този район руските войски извършват до 50 щурмови действия и над 500 атаки с целия набор от оръжия.

Русия обяви, че напредва и в западната част на Бахмут, за да превземе този град, който е епицентър на ожесточени сражения от няколко месеца, предаде и Франс прес.

„Щурмови групи на групата „Вагнер“ водят високоинтензивни военни операции, за да превземат квартали в западната част на Артьомовск (съветското име на Бахмут, което Москва използва)“, заяви руското министерство на отбраната.

Според украински военен, напуснал Бахмут преди седмица и свързал се днес с Франс прес, много позиции са били изгубени в града и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам. Ситуацията е много трудна, допълва той.

Междувременно министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин каза пред репортери на един от полигоните в района на Брест, че в страната вече се подготвят площадки за разполагане на стратегически ядрени оръжия.

„Подготвихме оборудване, самолети, които могат да носят ядрено оръжие, получихме модерен комплекс „Искандер“, който също може да използва ракети с ядрени бойни глави. Следващата седмица ще приключи подготовката на съответния блок в Русия и той ще се върне у нас.

Ако трябва, ще имаме и стратегически ядрени оръжия. И ние вече сме ангажирани в подготовката на нашите съществуващи обекти. И ако враждебната реторика продължи, това ще е следващата стъпка. На сила ще отговорим само със сила. На Запад не го разбират по различен начин“, подчерта Хренин.

Беларуският министър на отбраната коментира и спекулациите, че републиката, след като разполага с тактически ядрени оръжия, може да стане мишена за НАТО.

„Няма нужда да си правим илюзията, че сега ще станем мишена. Още от времето на Беларуския военен окръг ние сме мишена за НАТО. Срещу нас непрекъснато се водеше разузнаване. Просто сега то стана още по-активно, защото по някаква причина някои неспокойни политици не искат да седнат на масата за преговори“, обясни Хренин.

Структурата на международната военна сигурност вече де факто е разрушена, заяви министърът на отбраната на Беларус.

„Беларус беше една от първите страни, които доброволно се отказаха от ядрени оръжия и ги изтеглиха. Дадени са ни съответните гаранции, че няма да бъдем подлагани на натиск, включително икономически. Всичко това беше заложено в Будапещенския меморандум.

Но какво виждаме сега? Всичко това беше направено в интерес на малък брой държави, които опитаха да използват нашето разоръжаване. Те се борят за световно лидерство и не ги е грижа за този меморандум, както и за всички останали хартийки“, заключи Хренин.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *