Божанков размаха пръст на Борисов. Бил въртелив, но можели да го ползват

България отблизо
В тази трудна ситуация се опитваме да наложим нашия дневен ред. Има упреци защо разговаряме изобщо с ГЕРБ. В последния парламент отказахме какъвто и да било разговор за дневния ред за председател, той бе избран и дойде със своя дневен ред. Спомняме си хартиената коалиция. Търсим възможност, макар че е рисково. Познаваме си Борисов чудесно – знаем, че може да поеме ангажимент и утре да направи друго. Но нямаме право да не опитаме.

Това заяви в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

 

Според него едно от основните задължения и приоритети пред депутатите е да се приемат всички закони, необходими за членството ни в Еврозоната. По този начин може да се противодейства на “Възраждане” и техният референдума срещу еврото.

 

“Дали трябва да изтървем тази възможност и да отидем на нови избори? Това значи нови избори плюс референдум, което значи риск за държавата – референдумът за еврото е една стъпка по-близо до този за излизане от НАТО и ЕС. Нямам съмнение в този сценарий. Нямаме право на това и трябва да водим разговор в тази трудна ситуация”, посочи още Божанков.

 

Той отново повтори обаче, че тези преговори не са за правителство и ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на Борисов.

 

Депутатът е категоричен – ПП-ДБ няма да отстъпи от дневния ред, зад който стои.

 

“На нови избори да речем нашата сила може да има с 40 места повече. Не трябва да се ужасяваме от избори. ЗА нас е по-добра алтернатива, отколкото “мижав” дневен ред. Няма да отстъпим от тези законопроекти. Това е рамка, която ще държим до край. Ако опитат в комисии да отлагат или променят самите законопроекти, няма да мине”, смята Божанков.

 

Според Божанков Борисов се е опитал да прехвърли отговорността, говорейки за втория мандат, въпреки че е спечелил изборите и те са на ход.

 

“Първият мандат е първи мандат. Какво иска Борисов си е негов проблем, ясно поставена е границата. Първият мандат няма да бъде подкрепен от наша страна. Ако Борисов иска, може да си намери подкрепа и в други политически партии. От наша страна разговор винаги по всяко време е възможен за 30-те законопроекта, касаещи съдебната реформа, ПВУ, Еврозоната и Шенген”, допълни Божанков.

 

Според него шансовете за кабинет с втория мандат не са големи, но ПП-ДБ трябва да опита.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *