Бойко Рашков разкри страшни истини за случилото се зад колоните на МС във фаталната вечер на протеста

България отблизо
”В СДВР са извършени три проверки – забележете службата, чиито служители наблюдаваме като в нещо като филм на ужасите, сама проверява действията на служителите си. Тя се самопроверява. Както стана ясно преди месец и половина за подслушванията пак миналата година, че прокуратурата се самопроверява, защото няма кой да я провери. И тя може да ни каже каквото си пожелае. Така е станало и с трите проверки, предприети от СДВР по повод на това, което видяхме на кадрите”.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите, които го изслушват заради полицейското насилие на протестите през миналото лято.

„Не трябва да поставяме знак на равенство между 10-ната полицаи, чиито действия обсъждаме. По-голямата част от българските полицаи вършат работата си съвестно и ние разчитаме на тях. Но, не трябва да оставяме безразлични на нещо подобно, което ни отблъсква, отвращава ни. А се оказва, че никой не е взел никакви мерки. Или ако е взел, то е било просто за да се каже: Ние взехме отношение, посочи той.

 

Някой е крил тези материали, някой намеква, че такива като мен са крили такива материали. Този запис е бил в МВР и министърът от този период трябва да каже крит ли и записа или не, а не аз, дето съм от два месеца в министерството, обясни той.

Но няма значение, вече знаем какво е ставало зад колоните. Полицаите не са „малко надхвърлили“ своите правомощия. Поведението им граничи с престъпление. Искам да поздравя Ива Митева, че свика днешното заседание, за да се разгледа този случай, заяви той.

 

На кадрите виждаме, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат на земята. Един от пострадалите младежи е загубил съзнание. Загубата на съзнание е състояние временно опасно за живота и се квалифицира като средна телесна повреда. Ако това е вярно и установено с експертиза, къде е наказанието по Наказателния кодекс?, коментира Рашков.

 

При проверката миналата година са разпознати четирима от полицаите и са им наложени административни наказания, включително и порицание. Това е ефекта от дисциплинарната проверка. Единият от тях обаче е преминал на работа при главния прокурор. Явно Гешев като вижда как този човек се справя с побоищата, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото под защита, посочи той.

 

До вчера нямаме данни спрямо нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *