Борисов: Дойде време да ме сравнявате с Германия и Южна Корея! В България се случва това, което кажа аз и ни дават за пример в цял свят!

България отблизо

САЩ въздишат и ги е яд, че се забавиха в мерките. Ако сравнявате България с Германия и Южна Корея само ни правите реклама. Това, че съумяхте да ни сравните с Бавария, която има БВП колкото целите Балкани, ми прави удоволствие. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов

„Няма да слушам, че някой ме е питал нещо и съм избягал. Севда, седни си на мястото! Ако не седнеш, ще те изгоня. Тръгни си“, това заяви на пиарката си Севдалина Арнаудова премиерът, който отговаряше на предизвикателни въпроси на репортер на телевизията на Слави Трифонов 7/8. Той бе запитан защо е тестван той и депутатите, но не и медици от Спешна помощ.

„Всяка минута нося лична отговорност за всяко решение в държавата. Със сигурност взимам по-тежки решения от хората на първа линия“, каза Борисов.  „Ако не е осигурено на хората на първа линия необходимото, което съм казал да се направи, нека да отговори Мутафчийски“, добави министър председателят.

„Данните за коронавируса в България са абсолютно реални. Направени са толкова тестове, колкото са направени в другите държави“, отсече премиерът.

„Дойде време да ме сравнявате с държавите, с които не съм си мислел, че ще ме сравнявате. С Германия, с Южна Корея. Вече никой не ни сравнява в Италия, Испания, Гърция, които се представиха много по-слабо от нас в организациите.

Първите мерки в Европа, които бяха прекопирани след разговори от мен от всички големи държави, бяха въведени в България. Всички! Днес в 10.30 с доц. Мангъров ще говорим по тази тема“, посочи премиерът. „Ние с доц. Мангъров сме добри приятели. Сестра ми от много години работи с него. Не ми е приятно в обществото да се мисли обратното“, поясни премиерът.

„Германия е най-мощната икономика и сега си произведе бърз тест, който първо в Бавария го тества само на първа линия на лекари. 150 евро струва едно тестче, само машинката. Те нямаха готови тестове и си произведоха. Ако 300 000 за България звучи масово, за една 80 – 90 милионна държава това е точно толкова в процентно отношение, колкото нашите тестове. Данните за коронавируса в България са абсолютно реални. Направени са толкова тестове, колкото са направени в другите държави“, добави той.

„Моят приятел Борис Джонсън беше много смел. Всяка сутрин гледам състоянието му. Сега обаче е на кислородно дишане. Както казва Тръмп, интензивното вече не е хубава работа. Някъде започнаха да говорят за отхлабване на мерките. Всеки ден си говоря с Курц – той казва „Ще пуснем евентуално, за един ден, след 2-3 седмици“. Това звучи като психотерапия за успокоение на хората. Както виждате, в едните дни има пикове, после успокоение и после хоп, умират 1000 души“, каза той.

И след като се опита да внуши, че държавата това е ТОЙ и си говори по телефона по цял ден с премиерите от цял свят и те се допитват за всичко до него, Борисов излезе удовлетворен от студиото.

А дали някой му повярва, е отделен въпрос.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *