Борисов отчаяно опитва да задържи властта! Ето какво направи! Ще се смаете!

България отблизо

Ние се отказахме от Южен поток, за да спазим законодателството на ЕС, а Германия си направи Северен поток. Сега се надяваме нашия газов хъб „Балкан“ да бъде подкрепен истински, за да останем и ние в газоразпределителната система на Европа.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция с премиера на Бавария Маркус  Зьодер.

„България е много прогнозируема при нашето правителство – твърда европейска и атлантическа насоченост. Имаме и разлики с Германия – ние не построихме Южен поток, а вие направихте Северен поток. Сега се надяваме нашият газов хъб „Балкан“ да бъде подкрепен истински и от вас, за да можем и ние да останем в газоразпределителната система, която се изгражда в Европа“, заяви с надежда Борисов.

Той обърна внимание, че колегата му Зьодер е бил един от най-резките политици срещу България преди години, и му е трябвало време, за да се запознае с много от детайлите. Според него, ако и България е в Шенген и утре дойде друго правителство, което не се справя с миграционната вълна от Турция, до Холандия и Бавария ще вървят мигранти по шенгенското пространство.

„Колегата Зьодер казва, че България е направила много за ЕС, а вчера чух колеги от опозицията да казват, че съм щял да извадя България от ЕС. Това е недомислица“.

„Орбан ми е приятел, но те с Матео Салвини тръгнаха тръгнаха по друг път и правят Пакт за Нова Европа. Тогава защо BMW направи завод в Унгария, след като е такъв? Ние правим усилия сега за завод за автомобили и в България. И тук Германия и Бавария могат да покажат своето отношение, заяви премиерът, цитиран от Канал 3 и epicenter.bg.

И ако Германия направи тази стъпка към нас, ще покаже отношението си към тези, които са били успешни, дисциплинирани към Европа“, продължи Борисов.

Всички виждаме блюдолизническото отношение на Борисов към сегашното статукво в ЕС и към Германия, която е крепител на това статукво. Но независимо от това, той е принуден да каже и някои истини, защото явно му дойде в повече да го използват като момче за всичко, а когато трябва и на него да подхвърлят нещо, с което да се похвали пред хората в България, като например Южен поток, Брюксел грубо и безцеремонно го отрязва. 

Но „вълненията“ на Борисов са само едната страна на въпроса. Другата, и по-важната за нас, е какво правим още в така наречения Европейски съюз, в който водещата страна Германия грубо пренебрегва българския интерес. И за АЕЦ „Козлодуй“, и за АЕЦ „Белене“, и за Южен поток, и за Бургас – Александруполис. Но щом опре до интересите на самата Германия, тогава тя взема еднолични решения, без да се интересува от мнението на останалите 27 страни-членки. Такова еднолично решение, което пренебрегна дори правилата на така наречения „Трети енергопакет“, който самия Берлин измисли, за да спре нашия Южен поток, е заявлението на Германия, че сама ще строи Северен поток.

За какъв „Европейски“ съюз говорим тогава? За какви общи правила и политики говорим, когато държавата, която трябва да дава пример, ги нарушава най-безцеремонно?!

И как ще се „борим“ за своите права в един „съюз“, в който Германия и Франция управляват в свой интерес и загърбват интересите на другите, като по този начин ги превръщат в жалки колонии?

Истината е, че трябва да се махаме час по-скоро от този ЕС, ако искаме да запазим и възродим България. Защото оставането в ЕС е ритуално самоубийство за България и българския народ.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *