Борисов прави план за ваксиниране с ваксина от ЕС, която още не е готова! За руската ваксина нито дума!

България отблизо

Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и свободния пазар за справяне с коронавируса и прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия.

Това бяха темите, които бяха докладвани на премиера Бойко Борисов на днешното работно съвещание от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и министъра на финансите Кирил Ананиев.

Цяла Европа бележи огромен ръст на заразени в момента, но ние няма как да затворим границите си, така че държавата да остане изолирана, посочи той.

Министър-председателят изтъкна значението на спазването на противоепидемичните мерки от всеки българин, защото това помага в битката с коронавируса. Той посъветва, ако не се налага, да няма събирания на големи групи. 

Премиерът допълни, че по въпроса с носенето на маски се е разбрал дори с доц. Мангъров.

По думи на Борисов, страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение и като държава с болнични легла имаме огромна база. Той обаче настоя усилията да се съсредоточат върху хората със съпътстващи заболявания, така че те да влизат в болница. Тези 14 дни за заболелите с коронавирус са много тежки, отбеляза премиерът, който също премина през болестта.

Относно тестването, според премиера България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване. Той увери, че правителството ще осигури всички видове ваксини, които предлага ЕК.

В тази връзка, премиерът възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. От своя страна Ангелов заяви, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.

Той докладва и че на болничния пазар има логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на COVID-19, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. Здравният министър подчерта, че няма недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарства и е създадена организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати у нас. По негови думи в аптеките се наблюдава повишено търсене на антимикробни препарати. Той подчерта, че когато антибиотиците се пият безразборно, могат да доведат до тежки последствия, и призова гражданите да не се презапасяват с лекарства и да не започват самолечение. Ангелов допълни и че у нас има около 3000 опаковки редемсивир.

Борисов беше категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Финансовият министър посочи, че необходимият ресурс за планираното 15% повишение на заплатите им от 1 януари е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Премиерът настоя в никакъв случай едни социални групи да не се противопоставят на други. Той увери, че държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *