Боян Чуков категорично: Позицията на Русия е силна, защото е истината!

Свят

„Това, което се случва между Полша и Русия, е третата световна война – хибридна обаче – която върви в света“. 

Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков във връзка с думите на Владимир Путин от преди седмица, че Полша е съучастник на Хитлер и няма право да говори за Втората световна война. Това засили напрежението между двете страни.

 

На 27 декември руският посланик във Варшава бе повикан на разговор в полското външно министерство, за да му бъде изразен протест. Днес полският премиер Матеуш Моравецки каза, че руският президент Владимир Путин лъже в изказванията си, в които обвинява Полша, че е съучастник на нацистите във Втората световна война. Според Моравецки, Путин прави това, за да отклони вниманието от руски политически провали.

Боян Чуков потвърди, че Полша е основното антируско острие, което работи срещу националната сигурност на Русия: „Те са най-тежките русофоби“, уточни той.

В предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ анализаторът коментира, че след Втората световна война, при създаването на соцлагера, Съветският съюз не е разкрил истината за ролята на полската върхушка във Втората световна война. И то заради „дружбата с Варшава. Но сега ситуацията е коренно променена. По думите на Боян Чуков, цитирани от epicenter.bg, силната позиция на Русия в този спор е, че от полска страна се казва „Путин лъже“, а от руска страна се вадят документи.

Нещо повече. Поляците се страхуват от думите на Владимир Путин, че Москва може да извади архивни документи още от 1934 година, които ясно показват, че Варшава е била в сговор с Хитлер много преди избухването на Втората световна война. Анализаторът потвърди още, че части от армиите на много европейски народи са участвали във Втората световна война на страната на нацистите. Но на източния фронт е нямало никакви българи, докато един милион поляци са воювали срещу Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *