Британски аналитик: Китай вече открито разобличава Запада

Свят

Ако Русия винаги открито се е противопоставяла на западната хегемония, то Китай се опитваше да бъде по-мек до последно и едва неотдавна заяви ясно, че повече няма намерение да търпи този „безпредел“. Както поясни британският геополитически анализатор Тони Норфийлд в интервю за Dialogue Works, днес Москва и Пекин изграждат своя собствена световна система, основана на взаимно уважение, а Западът, с желанието си да доминира «винаги и навсякъде», не влиза в тази система.

 

Британски аналитик: Китай вече открито разобличава лицемерието на Запада (видео)

Тони Норфийлд: Считам, че единствената разлика, която специално се прояви през последните години, дори преди началото на войната в Украйна, се заключава в следното: Русия винаги е заставала с открита политическа програма по противопоставяне на западното доминиране навсякъде и всякога, а Китай беше по-скоро на заден план. Той не изнасяше на обсъждане несъгласието и позицията си.

Той искаше да получи повече време и вероятно и до днес иска това — за развитие на собствената си икономика. Това е ключовата разлика.

Но днес виждаме нещо, което западните лидери дори не го забелязват, че Китай вече постоянно критикува политиката на Запада, разобличава неговото лицемерие.

Ето какво се случва в последните години.

Източник: видео

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *