Бурята-убиец ”Фридерике” отне човешки животи в Европа – вижте тук какви са последствията!

Свят

Една от най-мощните бури, връхлитали Европа през последните години, отне живота на най-малко десет души в четири европейски страни. Бурята се разрази преди дни, на места скоростта на вятъра достигна над  200 км/ч. Съобщава се за много разрушения, за смущения в железопътния и във въздушния транспорт и за огромно съжаление взе човешки жертви.

Германия е най-засегнатата страна. Тя даде шест невинни жертви при инциденти, причините за които е бурята „Фридерике“.

При катастрофа загина мъж на 68 години, двама пожарникари също загинаха по време на служба.

В Бранденбург загина шофьор на камион при пътен инцидент, предизвикан от вятъра.

В Мекленбург–Предна Померания ураганната буря също взе жертва – мъж загуби контрол над автомобила си и се блъсна челно в камион.

Друг водач  загина в Тюрингия.

Германският жп оператор „Дойче Бан“ съобщи, че има проблеми в движението на влаковете в Северен Рейн – Вестфалия и Бавария. Закъснения имаше и влакът-стрела „Талис“, по маршрут от Белгия към Холандия и Германия.

В Холандия загинаха двама мъже. Единият излязъл да почисти кабината на камиона си и клон паднал върху него, а другият от град Еншеде бил убит от паднало върху колата му дърво. Там вятърът преобърна 66 камиона и стана причина за огромни задръствания.

В южните предградия на Брюксел, столицата на Белгия, загина премазана от дърво жена, докато карала през гориста местност. Затруднения там имаше и по автомагистралите, и в железопътния транспорт заради паднали дървета върху релсите.

В Италия също загина един мъж, падайки от коня си, съборен от порива на вятъра.

Едно от най-големите летища в Европа – „Шипол“ в Амстердам остана затворено с часове. Причината бяха силните пориви на вятъра от към Северно море.

Бурята отнесе покрив на училище в Тюрингия и макар, че вътре все още е имало деца, няма пострадали. В Германия беше спрян железопътния транспорт в цялата страна като предпазна мярка и подновяването на редовните превози е след щателна проверка за проходимост. Такива мерки не бяха предприемани от 2007 година, когато страната беше връхлетяна от бурята „Кирил“. „Фридерике“ парализира трафика в Германия – първата по икономика страна в Европа и се прехвърли на запад. Ветрове със скорост над 130 км/ч  предизвикаха смущения и хаос в цяла Европа. У нас, за наша радост, няма жертви, но бурята нанесе повреди на електрически трасета, изкорени дървета, има съобщения за счупени прозорци и съборени паянтови постройки.

По първоначални сведения щетите от ураганната буря са за стотици милиони евро.

Автор: Ели Комитска, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *