Българите са богати, а се правят на бедни! Ето каква тайна изкараха банките!

България отблизо

На всеки три дни в страната се появяват още двама души, които имат над 1 млн. лв. на депозит в банка. Милионерските депозити нараснаха с 60 броя през последното тримесечие на миналата година, показват данните на БНБ, информира „Труд“.

Това е рекорден ръст на милионерите в страната в рамките на едно тримесечие като за първи път броят им надминава 1000. В края на декември точно 1029 души имат по над 1 млн. лв. на депозит в банка. За година милионерските влогове се увеличават с рекордните 117 броя, или с 12,8%. Общата сума в тези милионерски депозити надхвърля 2,5 млрд. лв. като за година нараства с близо 260 млн. лв., или с 11,6%. През последното тримесечие на миналата година най-бързо се увеличават средствата именно във влоговете на милионери – с 6,8%, или с близо 160 млн. лв.

Огромна роля да това имат коледните бонуси, които фирмите раздават в края на годината. Когато мениджър на голяма фирма добави 100-200 хил. лв. коледен бонус към депозита си не е трудно да премине границата от 1 млн. лв. в банковата си сметка. Най-голям ръст в рамките на една година има при влоговете на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. През миналата година тези влогове се увеличават със 17,6% и достигат 11743 броя, показват данните на БНБ. На второ място по ръст за година са депозитите на милионерите. А на трета позиция с ръст от 12,1% остават влоговете на граждани със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. Техният брой вече надминава 57 хил. Много сериозно увеличение от над 7% има и при депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. В резултат в края на декември има общо над 71,6 хил. влога на граждани със суми над 100 хил. лв. Но повечето хора разделят парите си на няколко влога в различни банки, затова реалният брой на хората с такива суми по сметките им е доста по-голям. Нарастват средствата и в по-малките депозити, но там ръстът е доста по-малък. Например при влоговете със суми между 5 хил. и 10 хил. лв. е само с 2,3% за година, а при тези между 2500 лв. и 5000 лв. е само с 0,3%.

При най-малките депозити със суми под 2500 лв. дори има спад. Явно хората с най-ниски доходи теглят парите си и закриват влогове, за да закърпят семейния бюджет. Средствата във фирмените депозити нараснаха с 3,3 млрд. лв. за година, или с 14,3%, и в края на декември достигнаха 26,5 млрд. лв., показват данните на БНБ. Най-голям ръст има при най-големите влогове на бизнеса със суми над 1 млн. лв. За година натрупаните средства в тези депозити се увеличава с 18,5%, или с 2,2 млрд. лв., и надхвърля 14,5 млрд. лв. В най-големите влогове на компании със суми над 1 млн. лв., които са точно 3829 броя, са съсредоточени 55% от всички спестявания на бизнеса в банките.

Кому е нужно да се извадят на светло спестяванията на българите точно сега?

Те не са ли банкова тайна, пък и да не са, какво цели цялата тази извадка?

Да докаже, че 1000 души са милионери.

Съответно и другите са богати.

А останалите 6 милиона?

А пенсионерите?

А безработните?

За тях данните милостиво си почиват в друга статистика.

Изкарайте и нея!

Ама не ви стиска, нали?

loading...

Tagged

1 thought on “Българите са богати, а се правят на бедни! Ето каква тайна изкараха банките!

  1. СТЯГАЙТЕ АРМИЯТА,г-н РАДЕВ.С ДУМИ ,ФАКТИ И ПРИКАЗКИ НЯМА ДА СЕ ПОКАЯТ ОЛИГАРСИТЕ.ТУК ТРЯБВА ЖЕЛЯЗНА РЪКА И ПРОКУРОРИ,КОИТО НЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ УВОЛНЕНИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *