Български земеделци ще правят съвместен протест с румънци заради украинското зърно

България отблизо
Във Видин земеделски производители спряха отново за половин час движението по международния път Е-79, който води и към Дунав мост. Недоволството е срещу безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна, заради който родното производство залежава в складовете.

Във Видин заедно с местните производители протестират и земеделци от Враца, Монтана и Пазарджик. Очакват резултатите от срещата на президента Румен Радев с представителите на Национална асоциация на зърнопроизводителите.

 

„Ако резултатите, които постигнеме на тази среща, ни удовлетворяват, утре протестът ще бъде смекчен, както се казва, ако не – тръгваме към по-продължителни затваряния на пътя“, каза председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.

 

„Положението в сектор „Земеделие“, като цяло подчертавам, е наистина трагично в България и се наложи една малка държава, членка на Европейския съюз, която е най-силно засегната от украинския внос на зърно, плодове, зеленчуци, мед да излезе на протести, защото това е нашата прехрана,“ обясни Александър Александров от Видинския съюз на зърнопроизводителите.

 

„Няма организация в земеделието. Държавата ни е оставила на самотек. Това не може да продължава вечно. Лично аз съм против войната в Украйна. С каквото можем, помагаме, но не е редно да има безмитен внос на украинско зърно и слънчоглед.“

 

Във Видин ще излязат на пътя и утре. На 7 април селскостопански производители от региона ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на земеделците там, които също не са съгласни с безмитния внос от Украйна.

loading...

Tagged

1 thought on “Български земеделци ще правят съвместен протест с румънци заради украинското зърно

  1. Нали викате слава Украйна,сега си ближните раните и пак викайте

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *