Виктор Орбан удари ЕС: Брюксел разправя, че не спазваме върховенството на закона, защото отказваме да приемем мигранти в нашите държави!

Свят

Унгария наложи вето на бюджета на ЕС от 2021 до 2027 г. и на фонда за възстановяване от коронавируса, защото ни налагат да приемем имигранти, съобщи унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“. 

Полша и Унгария наложиха вето на бюджета на ЕС в понеделник. Те мотивираха решението си с това, че законопроектът за бюджета включва положение, което дава достъп до финансиране при условие, че се спазва върховенството на закона.

Орбан е яростен противник на масовата имиграция, тъй като според него води до заличаване на националната и европейска идентичност. ЕС предприе действия срещу Будапеща заради нарушаване на демократичните норми.

„След приемането на настоящото предложение няма да има препятствие пред обвързването на изплащането на средства на страните членки с подкрепа за имиграцията и изнудване на тези държави с бюджетни санкции, които се противопоставят на имиграцията„, подчерта унгарският лидер.

Според политолози, предложеният бюджет и планът за възстановяване нямат конкретни положения за имиграцията и коментарите на Орбан имали за цел да увеличи подкрепата си сред унгарските избиратели с повторно използване на антиимигрантска риторика.

Премиерът на Унгария, обаче, увери, че страната му спазва върховенството на закона, но добави, че „тези, които защитават границите и държавите си срещу имиграцията, повече не могат да бъдат определяни в Брюксел като държави, които не спазват върховенството на закона„.

Той допълни, че Унгария е приела фонда за възстановяване и дългогодишния бюджет на ЕС още през юли, „защото ние сме ангажирани да изразим европейска солидарност и подкрепа за отпускането на финансова помощ за нуждаещите се държави възможно най-скоро“.

Единственото препятствие по пътя на бюджета е искането на Брюксел да обвърже отпускането на кредити на държавите с така нареченото спазване върховенството на закона, което всъщност изисква всички страни в ЕС да приемат мигранти по заповед от ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *