Виктор Орбан: Унгария внася руската ваксина, защото не може да остави живота на гражданите си в ръцете на няколко анонимни чиновници от ЕС! Брюксел бесен!

България отблизо

Плановете на Унгария за внос и евентуално използване на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ пораждат опасения за безопасността и могат да навредят на доверието в потенциални ваксини.

Това предупреди Европейската комисия, предават световните осведомителни агенции. Световните информационни агенции отбелязват, че въпросът отваря нов фронт в обтегнатите отношения между Брюксел и Будапеща.

Очаква се нов сблъсък, когато лидерите на ЕС проведат видеоконференция, на която може да се разгледа спасителния К-19 план и седемгодишния бюджет на Общността, които правителствата на Унгария и Полша блокират, тъй като Брюксел свърза достъпа до пари със спазване върховенството на закона. Двете непокорни държави твърдят, че под прикритието на думите „върховенство на закона“, ЕС иска отново да принуди страните-членки да приемат мигранти на своя територия.

Унгарските планове за провеждане на опити и евентуално производство на руската ваксина, които са безпрецедентна стъпка за държава-членка на ЕС, допълват съществуващите търкания с Брюксел. Запитан за тези планове, говорител на Комисията, изпълнителен директор на ЕС, каза: Възниква въпросът дали държава-членка би искала да прилага на своите граждани ваксина, която не е прегледана от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Тук се срещат процесът на разрешаване и доверието към ваксината. Ако нашите граждани започнат да поставят под въпрос безопасността на дадена ваксина, ако тя не е преминала през строга научна оценка, за да докаже нейната безопасност и ефикасност, ще бъде много по-трудно да ваксинират достатъчна част от населението“.

Съгласно правилата на ЕС, Sputnik V трябва да бъде разрешен от Eвропейската агенция по лекарствата, преди да може да бъде пуснат на пазара във всяка държава от 27-членния блок. Варшава и Будапеща, обаче, питат защо една агенция по лекарствата ще иззема функциите на националните агенции по лекарствата, с които всяка държава-членка разполага?! И добавят, че грижата за живота и здравето на хората от дадена държава е право и задължение на правителствата и националните органи, на които гражданите са гласували доверие, а не на някаква анонимна и една, единствена агенция, колкото и пъти тя да се нарича „европейска“.

Правителството на Орбан заяви, че планира да изпробва и лицензира Sputnik V и тази седмица ще започне да внася малък брой дози, които могат да доведат до по-голям внос и масово производство в Унгария през следващата година, ако изстрелът се окаже безопасен и ефективен.

Руският държавен фонд за богатство заяви миналата седмица, че междинните резултати от проучванията показват, че Sputnik V е 92% ефективен при защита на хората от респираторно заболяване Covid-19 и страната се подготвя за масова ваксинация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *