Владимир Величков: САЩ и ЕС губят войната с Русия, а ние отново сме на грешната страна

България отблизо

Изминаха две години от началото на войната между Русия и Украйна. Навлязоха ли бойните действия в застой, защо не успя контраофанзивата на украинските сили, как ще се отрази забавянето на военна помощ за Украйна?

Dnes.bg разговаря с оръжейния експерт Владимир Величков. От 1992 до 1998 г. той е шеф на дирекция „Контрол на търговията със стоки и технологии с възможна двойна употреба“ в Министерството на икономиката. Бил е директор на Дирекцията „Международно контролирана търговия“ в Министерството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

– Изминаха две години от началото на войната. Защо според вас не успя така очакваната украинската контраофанзива преди няколко месеца?

Руснаците изградиха активна линия на отбрана в три части в териториите, където украинската армия атакува. Но ВСУ бяха разбити още на първата линия. Те загубиха десетки хиляди войници, което наложи и идеята за мобилизация. В момента боевете в линията Бахмут и Авдеевка са много важни. Това, което имам аз като информация е, че много украински войници са се предали, според мен няма как украинците да удържат тези позиции. Малко неочаквано за мен руснаците извадиха ново въоръжение – авиобомби с насочване, крилати ракети. Има много голям контраст между мястото, където се водят военните действия и Киев, където дискотеките си работят. Въпросът е защо не се стига до преговори и Запада и САЩ допускат избиване на украинци. Слушам генералния секретар на НАТО, но той може само да приказва. Не е НАТО губещ в тази война, а европейските държави. За съжаление ние сме отново на грешната страна.

– Според вас е грешна позицията на България?

Нека видим каква е икономическата ситуация и по възможност да се абстрахираме кой кого подкрепя и харесва. Успехът на САЩ е, че спряха Аржентина за БРИКС и печелят милиарди от производство на оръжие. Другият им успех е, че съсипват Европа. Какво постигнаха санкциите срещу Русия? Според мен почти нищо – руски петрол се излива в САЩ, а Русия спечели нови територии на влияние в Африка. А там Европа губи влияние, което имаше над 500 години. Големият губещ е Европа. Имам поглед върху Германия – цели заводи фалират или се изнасят към Канада и САЩ. Ние трябва да мислим накъде отива България.

– Позицията на управляващите е повече от категорична в подкрепата си за Украйна…

Така е, но икономиките в Европа вървят с големи стъпки надолу, на все повече места се надига недоволство. Смятам, че трябва нещо ново на политическата сцена и в България, но все пак и хората трябва да го поискат. Важно е да се запитаме накъде отиваме, трябва да се задават въпроси сега, после може да е късно.

– Путин даде интервю пред Тъкър Карлсън, което предизвика голям интерес. Интервю или пропаганда е това интервю?

Гледах части от интервюто и четох чуждестранни анализатори. Две години бяха спуснати завесите за Русия и затова предизвика толкова голям интерес. Факт е, че и в САЩ задвижиха пропагандната машина, което обаче води до обратен ефект. Когато има война, винаги има пропаганда и е въпрос на тълкования. Путин е президент на Русия и е нормално да представи своята гледна точка от неговата си кула. Обаче има един важен момент – НАТО влязоха в задния двор на Русия. Украйна трябваше да е неутрална държава, но това не се случваше. Западните лидери също го признаха. И тук не е въпрос на взимане на страна, а на факти. Друго важно послание беше, че Крим никога няма да бъде украински. Мен това, което ме притеснява, е, че в България все повече политици обясняват как Русия може да ни нападне и да се готвим за война. Кой го иска това, народът ли? Има един тънък момент – според мен Русия не може да нападне държава, член на НАТО.

– Защо?

Ами да разсъждаваме логично – ако Русия и ЕС влязат в конфликт, превъзходството няма да е на страната на руснаците и като въоръжение, и като численост на армията. Как би могла да се защити? С ядрено оръжие. А кой луд човек би искал да се използва ядрено оръжие?

– Наскоро Зеленски направи промени във военното ръководство – може ли това да окаже влияние върху хода на войната?

Нямам информация за украинската армия. Факт е, че и Залужний, и Сирски са под някаква форма руски ученици. Но според мен хода на войната не зависи от главнокомандващия, когато самите войници осъзнават, че губят. Истината е, че нямат хора да удържат 1000 км фронт. ЕС и САЩ губят войната с Русия, независимо от военната помощ, защото няма как да закарат хора на огневата линия. Руснаците наблегнаха на производството на дронове, а независимо от приказките за лопати и перални – превъзхождат Украйна по отношение на артилерия и снаряди. По отношение на боеприпасите, които Украйна получава, има три много важни аспекта. Първо, изсипва се въоръжение, а част от него се озовава в други държави. И това лесно може да се провери по маркировките, които се променят трудно. Вторият факт е, че Европа не беше подготвена за производство на толкова много оръжие. И най-важното – как се използват боеприпасите на фронта. И ще дам пример как руснаците умело карат украинските сили да ги изразходват – изстрелват се дронове и стари крилати ракети и задействат тяхната ПВО. Така снарядите се топят, а ЕС не може да издържи на пари и производство.

– Всички се питат кога ще се седне на масата за преговори и ще запази ли Украйна своите граници?

Трудно е да се каже. Може би ще се изчакат и изборите в САЩ. Това, което стана ясно от интервюто на Путин е, че Крим няма да бъде част от Украйна. Но истината е, че сега няма как да се прогнозира какво ще се случи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *