Владимир Путин предупреди САЩ: Ако пречите на новия световен ред, ви чака катастрофа!

Свят

Владимир Путин заяви, че световният ред ще се трансформира, защото се създава нов световен ред. И акцентира, че е много важно да има световен ред.

Това каза Владимир Путин в реч пред участниците в пленарното заседание на дискусионния клуб „Валдай“ в Сочи.

Руският лидер посочи още, че има опасност от негативно развитие на събитията. Той призна, че е възможен сценарият „изобщо да няма никакъв световен ред“. Но предупреди, че това „съдържа в себе си много  и непознати заплахи. Защото ще настъпи хаос, който трудно може да се управлява или изобщо не може да се управлява „.

Владимир Путин подчерта, че през последните 20 години Русия е придобила „уникален опит“, който е позволил тя да заеме водещо място в света и „изцяло да изпълнява задълженията на един от гарантите за съществуващия и за новия световен ред“. Според него, благодарение на „мъжеството, патриотизма и трудолюбието на народите на Русия“ е бил избегнат разпад на държавата и гражданска война през 90-те години, съобщава ТАСС.

Президентът на Руската федерация констатира, че интересите на държавите в света не винаги съвпадат. По думите му те трябва да действат съвместно, като надмогват „стереотипите и геополитическите шаблони“.

Владимир Путин съобщи, че Русия и Китай са се договорили да активизират сътрудничеството си Евразийския икономически съюз и китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Руският държавен глава съобщи, че Русия помага на Китай да изгради система за ранно предупреждение срещу ракетни нападения, с каквито в момента разполагат само Русия и САЩ. Според руския президент, опитите да бъде възпрян Китай са „по дефиниция невъзможни“, а и те са деструктивни и вредни за онези, които ги правят.

Москва желае да запази работни отношения със САЩ, въпреки че вниманието на президента Доналд Тръмп се е изместило към неговите вътрешнополитически проблеми, заяви по време на форума във Валдай Владимир Путин.

По думите му трябва да бъде отчетено какво се случва в американската вътрешна политика, но е „невъзможно да спре работата с такава световна сила като Съединените щати“. В отговор на въпрос, харизматичният руски лидер подчерта, че възнамерява да върши това, „доколкото те (американската страна) правят същото“. „Цялата тази вътрешнополитическа борба придоби крайни форми. Струва ми се, че това никога не е било в историята на Съединените щати“, констатира руският президент.

Владимир Путин подчерта, че украинският президент Владимир Зеленски трябва да приключи мирния процес в Източна Украйна, за да се докаже като силен политик. „Хората чакат този въпрос да бъде решен и ако той (Зеленски) събере достатъчно политическа смелост и сила да го приключи, мисля, че той ще се докаже като честен политик, силен и способен да приложи решенията, които взехме“, каза Путин, имайки предвид Минските мирни споразумения./dnes.dir.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *