Военен експерт: Украинските бойци все по-често бягат от фронта

Свят

Войници на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) избягаха от позициите си край село Ямпол, „грабвайки“ оръжие и военна техника. Това съобщи за ТАСС военният експерт Андрей Марочко.

„В хода на обективен контрол в района на село Ямпол е регистриран поредният случай на самоволно изоставяне на позиции от въоръжени формирования на Украйна. Украинските бойци избягаха, като взеха със себе си оръжие и военна техника“, каза той, позовавайки се на свои източници. Марочко уточни, че бегълците са спрени от заградителните отряди на украинските въоръжени сили и „частично“ са върнати на позициите им.

Марочко съобщи и за неуспешните опити на украинските въоръжени сили да контраатакуват в Купянското направление. „На 14 юни частите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опитаха да контраатакуват в Купянското направление на фронтов участък с ширина над 30 км и след като претърпяха загуби, се върнаха на заетите преди това рубежи и позиции“, уточни за ТАСС военният експерт.

Броят на дезертьорите от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) рязко се е увеличил на линията на съприкосновение в района на Запорожие; властите успяват бързо да върнат около една трета от избягалите, съобщи за ТАСС председателят на комисията по въпросите на суверенитета, патриотичните проекти и подкрепата на ветераните на Обществената палата на Руската федерация Владимир Рогов.

„На Запорожкия фронт започна рязко да нараства броят на дезертьорите във въоръжените сили на Украйна. Показателно е, че беше дадена заповед да не се акцентира вниманието върху това, да не се наказват строго тези, които самоволно са напусна ли подразделенията, а просто да ги хващат и връщат. В краткосрочен план, за две седмици е възможно да се върнат не повече от една трета избягали“, каза Рогов. По думите му, дезертиралите военнослужещи от украинските въоръжени сили най-често се опитват да се укрият при роднини и приятели.

Представителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрей Демченко заяви междувременно, че действията на укривателите и организаторите на схеми за незаконно напускане на страната на мъже стават все по-дръзки. По думите му, граничарите ежедневно регистрират опити на мъже да преминат нелегално границата с цел избягване на мобилизация. „За съжаление, опитите продължават, всеки ден регистрираме такива лица“, цитира го агенция УНИАН. „Наскоро видяхме, че наглостта на действията на организаторите на тези престъпни групи, които им обещават съдействие за незаконно преминаване, расте“.

Демченко отбеляза, че групите, които се опитват да преминат границата едновременно, стават все по-големи. Той припомни, че на 13 юни граничарите задържаха в района на Одеса камион, в който повече от 40 мъже се опитаха да избягат в Молдова. На 1 юни Западната регионална дирекция на Държавната гранична служба на Украйна съобщи, че около 45 укриващи се от военна служба са загинали, опитвайки се да избягат от Украйна през планини и реки. Пресслужбата посочи, че това са само потвърдени факти, изразявайки увереност, че реалният брой на смъртните случаи е по-висок.

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *