Военни експерти обясниха, защо руските ракети поразяват всички набелязани цели, а украинската противовъздушна отбрана е безсилна!

Свят

Сутринта на 11 октомври Русия продължи да нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. А ден по-рано руските въоръжени сили изстреляха над сто ракети с голям обсег на цели в Украйна – това не се е случвало от много отдавна, пишат западни медии.

Какво означават тези удари от военна гледна точка, какъв ефект ще имат и защо ПВО на Украйна не можа да се справи с тях?

 

„Днес въоръжените сили на Русия нанесоха масиран удар с далекобойно високопрецизно оръжие по обекти на военния контрол, комуникационните и енергийните системи на Украйна. Целта е постигната. Всички набелязани цели са поразени“.

Така изглеждаше началото на традиционния отчет на Министерството на отбраната за 10 октомври. В него почти всичко беше традиционно, с изключение на самия факт на това послание.

Ударите са нанесени с цяла гама руско далекобойно оръжие. Въздушни крилати ракети Х-101 и Х-55 (555), ракети „Калибър“, изстреляни от Черно море, ракети с наземно базиране, както и безпилотни самолети-камикадзе „Герань-2“.

Между другото, иронията на съдбата е, че ракетите Х-55 от съветско производство някога бяха прехвърлени от Украйна на Русия като плащане на дългове за газ. Има основание да се смята, че именно тези стари продукти днес обстрелват Украйна на първо място.

Русия не е нанасяла ракетни удари с такъв мащаб от февруари, от самото начало на специалната военна операция в Украйна. Общият брой на изстреляните ракети с голям обсег, според докладите на украинския генерален щаб и множество открити източници, надхвърли сто (според някои оценки до 150-200).

Целите на тези удари са били, според руското министерство на отбраната, енергийни, военни командни и комуникационни съоръжения на Украйна. „Целта е постигната. Поразени са всички посочени обекти“, увериха от руското военно ведомство.

И наистина – през целия ден на 10 октомври от Украйна имаше съобщения за прекъсване на тока в различни градове. Вечерта стана ясно, че Украйна поне за известно време е загубила възможността да изнася електроенергия за Европа, която доскоро носеше значителни приходи на Киев.

Сутринта на 11 октомври беше обявено въвеждането на прекъсвания на електрозахранването в редица украински региони и дори в столицата.

С други думи, украинските енергийни съоръжения – подстанции, ТЕЦ, разпределителни възли – наистина бяха масово изведени от строя. Това има не само психологическо и политическо значение (като отговор на терористичната атака срещу Кримския мост), но и чисто военно.

На първо място, от военна гледна точка извеждането от строя на електрическите подстанции рязко ограничава възможностите за експлоатация на електрифицираните железници.

Вече имаше изявления, че украинските железници, след масивния удар, превключват някои маршрути от електрическа тяга към дизел. По този начин рязко се намалява снабдяването на бойната линия с въоръжение, гориво, боеприпаси и личен състав.

Но потреблението само на артилерийски снаряди по време на бойни действия с висока интензивност може да достигне десетки хиляди единици на ден. Може да се очаква, че настъпателният импулс на ВСУ, който практически замря през последните дни, сега напълно ще угасне.

Очаква се Украйна да похарчи следващите няколко дни за възстановяване на захранването на железниците. По това време влаковете, заседнали на изключени релси, ще бъдат доставени от дизелови локомотиви до най-близките гари и ще се натрупват там в големи количества.

Тези групирани ешелони може да станат мишена на следващите руски удари. Поне това повелява чисто военната логика.

Мащабът, числеността, географията на нанесените удари предполагат, че операцията е била внимателно подготвена предварително. Руските щабове трябва да са го разработили поне преди няколко седмици.

Целите отдавна бяха определени, маршрутите за екипажите на тежките бомбардировачи бяха начертани, оставаше само да се отворят съответните пакети по класическата схема след получаване на заповедта.

Няма съмнение, че този удар е бил неочакван за Украйна – дори въпреки цялата предвидимост на развитието на събитията след терористичната атака на Кримския мост. Множество източници съобщават, че украинските системи за ПВО са били безсилни срещу руските крилати ракети и дроновете-камикадзе.

Роля изигра и фактът, че значителна част от тези системи за ПВО вече бяха изведени от строя, както и фактът, че Русия не е атакувала Киев от дълго време, което означава, че системите, които преди това покриваха столицата на Украйна, бяха преместени в други посоки.

Отслаби ефективността на украинската ПВО и изкуството на руските военни лидери. Руското командване изглежда е извлякло редица поуки от предишни подобни удари.

Спомнете си, че по-рано най-често подобни удари се нанасяха от няколко – до 20-30 – ракети и не повече.

Американските разузнавателни средства, работещи за ВСУ, са видели изстрелванията на тези ракети в реално време, което означава, че биха могли да предупредят украинските системи за ПВО много преди ракетите да навлязат в тяхната зона на отговорност.

Всъщност, благодарение на САЩ, ВСУ често знаеха предварително от коя посока и по кое време да очакват пристигането на руските ракети с голям обсег.

Тази информация радикално улеснява работата на системите за ПВО. Не по-малко важно е, че благодарение на подобно предупреждение украинските системи за противовъздушна отбрана успяваха да включат режим на активен радар само буквално за секунди, за да осветят атакуващата ракета в последния участък от нейния полет.

Колкото по-малко работеше украинският радар за ПВО, толкова по-трудно беше за руските войски да го открият и унищожат.

Но на 10 октомври руските войски действаха по съвсем различен начин. Първо, ударът беше масивен, десетки ракети бяха използвани едновременно. Второ, тези десетки ракети от различни типове летяха от различни посоки по различно време, за да се доближат до целта едновременно от различни посоки.

В такива условия ПВО е претоварена. Дори ако изстрелванията на ракети са видими предварително, тяхното едновременно пристигане до целта от различни посоки прави противовъздушната отбрана безсилна да устои.

И накрая, ракетите бяха изстреляни най-малко на три, а може би и на четири вълни, за да се унищожат цели, които по една или друга причина не са били поразени от първия път.

Самият брой на тези изстрелвания предполага, че Русия е успяла значително да увеличи броя на носителите и платформите, от които могат да бъдат изстреляни тези ракети. В това число и броят на обучените по подходящ начин екипажи на далечната бомбардировъчна авиация.

Неверността на твърденията на украинската пропаганда, че „на Русия са ѝ свършили ракетите“, беше ясно доказана.

Така политическите и емоционални цели на ракетните удари бяха напълно постигнати от Русия. Вече беше посочено, че ударите, нанесени от Русия, имат преди всичко индикативен смисъл – като демонстрация какво ще се случи с Украйна, ако тя продължи да прилага терористична тактика.

Те обаче ще придобият дългосрочно военно значение само ако продължат в същия вид и през следващите дни. От гледна точка на бойната ефективност е важна не само интензивността, но и редовността на такива операции.

Сутринта на 11 октомври атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна продължиха, макар и в малко по-малък мащаб. За техните реални последици за военните действия може да се прецени след няколко дни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *