В лют спор с Нинова, Дариткова, без да иска изплю камъчето: Нима искате премиерът да говори за противопоказанията при ваксинирането?!

България отблизо

Министър-председателят иска да ни ползва като индулгенция за купуването на ваксини срещу COVID-19. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация. 

„Дами и господа, народни представители, много добре знаете, че повече от година министър-председателят не е идвал в Народното събрание. Живеем в парламентарна република и парламентът е най-висшият орган в държавата. Тя подчерта, че министър-председателят неглижира Народното събрание.

„Така днес хем отказва да поеме отговорността за последиците от кризата, хем иска от нас народните представители да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за това, което предстои – купуването на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19. Ние искаме да гласуваме информирано, аргументирано и с грижа за хората.

Защо искахме министър-председателят да дойде? А не здравният, не ни го пращайте. Няма нужда от него. Министър-председателят е единственият, който знае за същността, последователността, обсъжданите решения и вземаните решения в ЕК“, допълни още лидерът на БСП.

Тя попита какви ваксини са договорени, на какви цени, безплатни, платени, незадължителни. „Тези въпроси не ги поставяме ние, поставя ги българското общество“, допълни още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че днес стои голям държавнически въпрос. „Знаете, че българското общество е разделено по COVID -19 и ваксините. Единственият начин да дадем спокойствие е да гарантираме информираност и прозрачност. Това е нашето задължение днес, а не просто да натискате едни копчета без да знаете за какво гласувате“, каза още Нинова.

Нинова призова премиера да не се крие зад парламента и да обясни на народа в парламента какво прави. На острите думи на Нинова, по любопитен начин отговори председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заяви: Обсебеността на Корнелия Нинова в желанието да види министър-председателя тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване“. „Моля ви да не допускате грубо погазване на правилника за работа на Народното събрание от народни представители, които поради системния саботаж на парламента, са загубили основни принципи на парламентаризма.

Моля ви да не допускате и внушения, които за съжаление наистина имат като последствие – разделение на българското общество. Ние не можем да въздействаме на институцията/президентската/, която е срещу парламента, която също внушава страх и разделение“, коментира още д-р Дариткова.

Тя призова политиците да са отговорни пред епидемичната ситуация, да са единни и да не внушават страх. „Не мога да допусна, че вашите народни представители не са ви представили вчера цялата информация, която беше дадена на Комисията по здравеопазването. Не мога да допусна, че вие очаквате министър-председателят да представи контраиндикациите и противопоказанията за ваксинопрофилактика срещу COVID, заяви Дариткова, цитирана от Блиц.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *