Ген. Мутафчийски разкри как успяхме да спрем, без блокади, втората вълна на К-19!

България отблизо

На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното. Задачата ни беше да снижим заразяването и да го направим не повече от  7% до 10% от изследваните хора, в сравнение с предишното над 50 – 60% заразяване.

Това заяви в „Денят започва“ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Във връзка с предстоящите избори, Мутафчийски обясни, че от него лично не се очаква нещо, защото е генерал. Той отказа категорично да коментира темата и само поясни, че не е нужно да се открива топлата вода.  “

Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболеваемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души“, уточни ген. Мутафчийски.

„До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има, обаче, едно „но“. Ако е утвърдена ваксината на Астра Зенека. Първата пратка от „Астра Зенека“ би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с Пфайзер, където ще получим минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. Модерна горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите“, обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че това е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране. В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски.

„Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент от ЕК който се знае. Нашата квота е 1.55%“, подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

По думите му, доверието към ваксините срещу коронавирус нараства. Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски. Той коментира, че успехът в други европейски страни не е такъв, защото не са спрени децата от училище. По думите му, именно това е помогнало за намаляване на заболеваемостта в страната. Мутафчийски обясни, че независимо, че децата не боледуват от COVID-19, те са заразоносители.

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че изобщо у нас не се коментира да има пълно затваряне, защото частичното затваряне на ученици, молове, ресторанти и нощни заведения е показало успех. Шефът на ВМА напомни, че след 13 май и края на извънредното положение цялата отговорност е на министъра на здравеопазването, а НОЩ е само консултативен орган.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *