Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика: Изтече радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, правителството мълчи

България отблизо

Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”, каза за “Труд news” експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев. Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт, и няма никаква опасност за населението или за околната среда, продължи той.

Тази вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри. Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения, каза Касчиев. Водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, засегнала е и тръбопроводи, кабели.

“За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия”, каза Георги Касчиев. В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели, допълни той.

Изтичането е станало във вторник. Става въпрос за 30 куб. метра. Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност, каза Георги Касчиев.

Tagged

2 thoughts on “Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика: Изтече радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, правителството мълчи

  1. фокушима изляха милиони тонове радиоактивна вода каза:

    30тона радиоактивна вода ще я разредят по малко в дунава и ще дойде в черно море за да светим. та японците лиснаха 6 000 000 милиона тона радиоактивна вода от фокушима в тихия океян и то няколко пъти по милиони тонове. явно има начин да се унищожи радиацията! нещо по въпроса от компетентни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *