Георги Първанов с остър коментар за ставащото в МВР и митниците. Пълно падение!

България отблизо

За толкова десетилетия не помня да е имало такъв голям скандал, не само за шефа на митниците, а и за МВР и за хора на законодателната власт, което е обидно за държавата, заяви по повод разследванията и арестите в Агенция „Митници“ Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г. Той бе гост в предаването „Опорни хора“ на телевизия Bulgaria ON AIR.

„С последните събития можем да си обясним отвращението на политиката на гражданите. Мисля си, че пак ще дойде време, когато хората ще отидат да гласуват уж за последен път, пак ще дадат доверието си на някои от тези, които доскоро са критикували. Трябва да се поработи на по-широк план на общественото мнение и доверие. Всички ние имаме ангажимент – журналистите, учените, интелектуалците, политици. Има политици, които са запазили морал, достойнство и нравственост, въпросът е първо те да се хванат, защото аз познавам млади хора, които трябва да бъдат мотивирани да се занимават с политическа дейност. Може да не е на предна линия, но може да помагат на свой фронт. Политиката се диктува от хора, които си мислят, че всичко им е позволено и това е обяснението на събитията от последните няколко седмици“, убеден е Георги Първанов.

 

„Аз бягам от думата „сглобка“, която те си измислиха, защото дразни ухото, но тя показва, че всичко беше поставено на фалшива основа. Няма идейна съвместимост между тях, няма политическа такава, да не говорим за лична съвместимост, въпреки че на моменти се събираха, договаряха нещо, но на другия ден пак се разпадаше. Но това не е малко. Аз като човек, който е правил успешни коалиции, и предизборни, и управленски, твърдя, че това е дълъг процес.

За да управлява една коалиция трябва да се работи 2-3 години, да се преодоляват различията, както беше при Тройната коалиция. Тя беше много трудна, но в много разговори, официални, протоколни и много лични контакти различията се преодоляха и затова, когато тръгна коалицията, колкото и различия да имаше, сядаха и решаваха без никой да разбере“, каза в студиото на предаването „Опорни хора“ Георги Първанов.

Според него коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ се е разпаднала именно заради властта.

„В България от десетилетия имаме много лош прочит на идеята за властта. Битката е да се влезе, за да може да се разпределят порциите, независимо дали са регулатори или митници. Никой не мисли да остави минимална диря в историята с нещо добро за обществото“, допълни президентът в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Предизборната кампания ще бъде трудна, не само заради правителството, не толкова заради ЦИК, а заради отношенията между партиите, участващи в изборите. Добре знаем къде е левицата, но ние сме все още малка част. За съжаление, голямата по-скоро пречи на процеса по единение. Аз смятам, че няма друг начин ние да се върнем в мача, освен ако не се обединим“, коментира Георги Първанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *