ГЕРБ анализатори ревнаха в хор: Президентът прави свое правителство! Другите партии му пригласяли!

България отблизо

Правителството, което “Има такъв народ” ще представи в парламента, ще бъде по модел на президента Румен Радев. Това коментирали пред „Труд“ анализатори и политици след края на първия кръг на преговорите в зала “Запад” на Народното събрание.

Вече вървят и кулоарните сондажи кои от служебните министри да останат и в бъдещото правителство. А петъчното изслушване на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков бе разчетено като анонс за участието им и в бъдещ редовен кабинет.

“Подкрепяме категорично работата на Бойко Рашков, който е министър на вътрешните работи, на Янаки Стоилов – министър на правосъдието, на Кирил Петков – министър на икономиката и на Велислав Минеков – министър на културата”, заяви в поредица от свои телевизионни участия Димитър Делчев от ИБГНИ.

От ДБ и хората на Мая Манолова, както и от БСП на няколко пъти вече бе заявена положителна оценка към работата на служебното правителство.

“Ние заявихме, че безусловна подкрепа няма да има от наша страна. Наше задължително условие е възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Това означава държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а напротив, той да функционира в услуга на хората и за създаване на добър бизнес климат.

Това бе условие, от което ние няма как да се откажем. Персоналният състав на кабинета също е от значение за нас. Категорично заявихме, че не искаме да предлагаме министри”, подчерта след разговорите с ИТН в неделя председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Малко преди това председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че не от партията му не са искали подкрепа за правителство от ДПС. “Просто изложихме нашите приоритети. Смятам, че и ГЕРБ, и другите партии биха казали, че са за съдебна реформа. От ДПС казаха, че хората в кабинета са важни, но ние им казахме, че това е наша отговорност и няма да позволим някой да ни казва кои да са хората”, заяви Йорданов.

На този фон и почти по същото време от “Позитано” 20 дойде предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, да се да се формира някакъв тип национално правителство, което по възможност не приема решения, които предопределят по-нататъшните възможности за политика в България.

“Това го виждам чрез по-конкретно формулиране на неговите задачи, към сравнително ограничени задачи, които трябва да изпълни и които няма да предизвикат големи разногласия между партиите, които го подкрепят и да заявим на политическо ниво, че това правителство не може да има задачи, надхвърлящи една година”, обяснил тезата си Стоилов пред своите съпартийци.

Ако такъв кабинет се справи със задачите си, мандатът му можело да се удължи в парламента или пък да се мине през нови предсрочни избори.
След приключилите в неделя преговори стана ясно, че идните дни партиите без ГЕРБ ще продължат разговори на експертно ниво.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *