ГЕРБ възобновяват преговорите с ПП, но този път сменят позата

България отблизо

„Не е работа на президента Румен Радев да казва дали да се реализира който и да било мандат за съставяне на правителство. Това е пряко вмешателство в трудните преговори между партиите“, това заяви в Благоевград лидерът на СДС Румен Христов, според който най-добрият вариант е Николай Денков да предложи кабинет с министър-председател Мария Габриел. 

„СДС е запазил мълчание по време на преговорите на ГЕРБ с ПП и ДБ“, призна Христов, но отрече партията да е била страничен наблюдател:  „Защото в такъв момент – когато се водят преговори, златно правило е колкото по-малко се говори, толкова по-добре„.

 

Румен Христов отново потвърди, че политическата конфигурация на преговорите за съставяне на правителство е била възможно най-добрата, но уточни: „След като изслушахме записите, сме разколебани значително„.

СДС смята, че все още има шанс за правителство с втория мандат, но ако премиер е Мария Габриел. „Компромисите, които бяха направени са много големи за коалицията ГЕРБ-СДС и аз смятам, че повече от това няма накъде да се отстъпва и от тази гледна точка смятам, че за да се изчистят всички тези съмнения,  добрият вариант е да бъде реализиран вторият мандат, но с министър-председател г-жа Габриел“, заяви Христов, цитиран от БНР.

Лидерът на СДС коментира и думите на президента Румен Радев при връчването на мандата на академик Николай Денков:  „Право е да реши кога връчва мандата, но не е негово право да казва дали ще реализираме мандата, или няма да го реализираме, това е право на политическите формации. Ако иска да казва как ще се реализира един мандат, като му приключи мандата, да си направи политическа формация“.

В Благоевград Румен Христов представи новото общинско ръководство на СДС и заяви, че партията ще има собствена кандидатура за кмет на предстоящите местни избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *