ГЕРБ удари жесток шамар на пенсионерите. Вижте кои се оказаха излишни и ненужни! /Изповед на една забравена от държавата жена/

България отблизо

Най-бедните пенсионери получиха вчера по 120 лева за храна. Сачева не пропусна да се удари в гърдите и да каже как ГЕРБ се грижи за народа.

Но пропусна да каже какво се случва с хората с пенсии под 300 лева.

А те не са нито един, нито двама.

Хиляди са! И ги сложиха в графата хрантутници на държавата и излишни хора.

Част от пенсионерите със социални пенсии, такива с недостигащ стаж или с инвалидни под границата от 300 лева  коментират, че това е дискриминация спрямо тях. Затова експертът от Социалното министерство Людмил Димитров  заяви,  че те пък попадат в обхвата на друго осигурено подпомагане като енергийни помощи и други.

„Помощи по закона за социално подпомагане. Тези, които са с увреждания, получават всички форми на подкрепа по закона за хората с увреждания, за преобладаващата част от тях „топъл обяд“, получават подкрепата с хранителни пакети“, посочи Димитров.

Групата хора с пенсия от 300.01 до 369 е избрана за еднократната помощ и  защото от нова година минималната за стаж и възраст бе увеличена от 250 на 300 лева, което е ръст от 20 процента, а тези с доход до линията не бедност бяха компенсирани.

Ето и разказът на една от хилядите жени, получили шамар първо от съдбата, после и от държавата.

„Малко преди да достигна необходимия трудов стаж, се разболях. Заболяването беше онкологично и доста време ме лекуваха. Нямаше как да ходя на химеотерапия и да работя едновременно.

За ужас на скъпата ни осигурителна система, оздравях. Но тежката диагноза отключи при мен старо ставно заболяване и трудно се придвижвам. Като измина 100 метра, трябва да седна, защото кракът ми отказва да се движи и след малко пак да тръгна. Дадоха ми ТЕЛК 63 процента за онкологичното заболяване, но нагло ме отрязаха за ставното, защото според лекаря нямало мерило за болката и въпреки това, което се вижда на рентгеновите снимки, можело да се…преструвам. Не ви пожелавам такава „преструвка“ г-да управници! Има моменти, в които за да стигна от едната стая до другата, без да се опирам по стените, или да си почина в коридора.

В ТЕЛК решението пише, че имам право на работа.

Отидох в Бюрото по труда, но не ми намериха, нямало нещо подходящо.

Имам право на винетка, но не съм шофьор и не ми трябва.

Нямам право на топла храна, защото не съм неподвижна или на легло.

Нямам право на помощи от БЧК, защото не им изпълнявам незнайно какви критерии.

Не получавам никакви допълнителни пари за нищо, както се опитват за излъжат от НОИ.

Пенсията ми е 271 лева с последното увеличение.

Нужни са ми още 3 години трудов стаж, за да се пенсионирам като другите.

А как да го направя този стаж?

Никой не ме иска на работа, а и да стане чудо и да ме поиска, аз не мога да стигна до работното място, освен пълзейки. Или направо да спя там.

Не ме питайте как се живее с 271 лева на месец.

Всеки може да си го представи.

Даже помощи за отопление не получавам, защото процентът ми на инвалидност бил нисък. Каква е логиката не зная. На тези с по-нисък процент им е по-малко студено през зимата ли?

И сега чета, че нямам право на тези 120 лева за храна еднократно, защото държавата се грижела за мен и ме подпомагала.

Кога?

С какво?

Не вярвайте на лъжците от ГЕРБ!

Те се подиграха с нас!

Ние сме ненужни и излишни хора!

И държавата всеки ден ни го показва.

Но нито една телевизия не смее да направи репортаж за сълзите на инвалидите, за мизерията, за глада, за униженията!

На управниците сме удобни само, ако ни няма.

А ние живеем със сълзи на очи и буца в гърлото.

Напук!

Станислава СЛАВОВА

Tagged

1 thought on “ГЕРБ удари жесток шамар на пенсионерите. Вижте кои се оказаха излишни и ненужни! /Изповед на една забравена от държавата жена/

  1. Госпожа журналистката Станислава Славова се плъзга само по повърхността на проблема.След като
    пенсията в момента ( март-април 2021г) е 271 лева, това означава че тя е такава от 1.юли.2020 година.
    Независимо че при пенсионирането си пенсионерката е нямала необходимият стаж , щом след 1 юли 2020 г .пенсията и е над 250 лева ,това означава че приносът и в пенсионният фонд е по-голям от тези пенсионери които по това време получават повишена на 250 лева пенсия.След 1.01.2021г тяхната пенсия се повиши на 300 лева и изпревари пенсията от 271 лева. Освен това се забравя че подобни
    пенсионери са изкупили „вината си“ за липсващия стаж, като са се пенсионирали 5 години по-късно от другите. Тези пенсионери не получиха минималната пенсия 300 лева, а сега като „бонус“ не получават и тези 120 лева. И повтарям: Макар и минимално вноските на тази група пенсионери в пенсионния фонд са по-големи от тези с редовен стаж и сегашна пенсия от 300 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *