Герджиков заплаши: Ако се наложи, се връщам в политиката! България трябва да се спасява!

България отблизо

Бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков гостува на Жени Марчева в предаването „Тази събота“ по БТВ.

В началото на разговора юристът буквално „закова“ водещата с въпрос: „Защо логото на БТВ се изписва на латиница? Телевизията ви срамува ли се, че е българска?“. Журналистката му отговори, че ни най-малко в това е причината и понякога името се изписва и на кирилица.

Герджиков обаче продължи и настоя забележката му да стигне до ръководството на медията. Марчева го увери, че то и към момента следи предаването. Според бившия депутат от НДСВ БТВ нарушавала закона. „Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която измества кирилицата“, констатира Герджиков.

 

„Ще запомня 48-ото Народно събрание с ниска колективност, работа на празни обороти, лоши отношения в парламента. В началото на века, когато НДСВ управляваше, нямаше такива грозни случки. Сега ги има, защото изглежда се завъртяхме надолу и съставът на НС не е от най-качествените. Има много злоба, неумение да се подхожда конструктивно. Искам да припомня, че Симеон II не каза нито една лоша дума на политическите си опоненти“, каза юристът и бивш служебен министър проф. Огнян Герджиков.

На въпрос каква оценка би поставил на законотворчеството на 48-ия парламент, проф. Герджиков отговори с „две и половина“. Той разкритикува депутатите, че дотук са направили 25 поправки в Изборния кодекс, и изрази мнение, че в следващото Народно събрание пак ще се „ремонтира“ Изборният кодекс.

По отношение на промените в НПК проф. Герджиков посочи, че нищо няма да излезе от това, тъй като тези промени бяха гласувани едва на първо четене, и на практика следващият парламент ще трябва да започва всичко отначало.

На въпрос за референдума на ИТН за президентска република бившият служебен премиер отбеляза, че той не би се подписал за такава кардинална смяна на системата.

„Това е едно заиграване с тези референдуми. Президентските републики в света са много малко, пък ние нямаме исторически опит, изглежда ми много екзотично. Това е различна игра“, обясни проф. Герджиков.

По адрес на служебния кабинет той постави оценка „пет и половина“, отчитайки, че министрите на Гълъб Донев са се справили“ великолепно със задачите си“.

В края на разговора проф. Герджиков приветства завръщането на НДСВ на политическата сцена у нас, допълвайки, че „ако се наложи“, той също би се завърнал в активната политика.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *