Гешев: Не може съдебната власт да иска разрешение от политиците, за да работи!

България отблизо

Ние сме в конституционна криза. Приема се закон за отстраняване на главния прокурор!

Моята цел е единствено борбата с престъпността. От началото на мандата ми ме интересуват единствено важните за гражданите проблеми.

Не може съдебната власт да иска разрешение от политиците, за да работи. Балансът е спазване на законите. Няма как да искаме правова държава и да има опит на български политици да овладеят съдебната власт, за да я използват за нелегитимни практики.

Под знамето на борбата с корупцията закрихме институцията за борба с корупцията. Чудя се, ако не е главният прокурор, какво ще кажат някои политици на избирателите си.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в студиото на БНТ.

 

Тъжно е, ако новият закон е предназначен за контрол на главния прокурор, подчерта Гешев, коментирайки законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Той изтъкна, че неговите правомощия могат да бъдат променени само от ВНС. Гешев подчерта, че не държи на своите правомощия, но предложените законодателни промени представляват „извънредно законодателство“. За мен и четири човека не може да бъде променено българското законодателство. Но пък защо да не се гордея, че искат специално за мен да променят един закон, отбеляза иронично той.

 

Гешев подчерта, че идеите на правосъдния министър Крум Зарков са в противоречия на конституционната практика и българската конституция. Механизмът за разследване на главния прокурор по същество е механизъм за овладяване на политическата власт и постигане на репресии с дългосрочен ефект. Няма да се връщам в 50-те години по времето на лагерите, 89-та или преди 9 септември. Всеки български прокурор може да разследва българския главен прокурор, ако той е извършил престъпление, всеки компетентен според българския Наказателен кодекс, изтъкна за пореден път ръководителят на държавното обвинение.

Законът не е за контрол на съдебната власт – това би значело, че няма демокрация у нас. Лъжата на Петков и Василев по Плана за възстановяване трябва да бъде разкрита.

Сам паднал – сам убил се, както казва народът„, коментира Гешев.

 

Историята е показала, че когато се въздейства по този начин на съдебната власт се стига до репресии – това ме притеснява, а не това, че ще ме разследват“, констатира главният прокурор.

 

Той отбеляза, че не се притеснява да има конституционно мнозинство, което да иска нов контрол върху главния прокурор.

„Надявам се да има конституционно мнозинство, за да приключи политическата нестабилност.

 

Когато политиката влезе в съда, от там излиза правосъдието. От това не страда съдебната власт, не страдам аз, а българският народ“, заключи главният прокурор.

Откакто съм главен прокурор, започнаха наказателни преследвания спрямо лица с огромен финансов ресурс. Мога да кажа, че по Nexo има защитен свидетел и му е осигурена защита от Министерството на правосъдието. Тренчев и съдружникът му са обявени за издирване. В най-скоро време – и чрез Интерпол. Съдейки по оборота на тази компания – 90 милиарда, могат да се намират навсякъде по света. Едва ли са в Албания, има доста по-приятни дестинации“.

Той изтъкна, че се процедира „стандартно и еднакво спрямо всички лица“ – че няма разлика дали става дума за Nexo, „къщата за гости в Барселона“ или който и да е друг: „Стандартът се нарича закон. Стандартно подходихме и към господин Кирил Петков за неговото гражданство. Уронването на престижа на съдебната власт, за да бъде завладяна тя, последствията са за българските граждани. Цената я плащат всички български граждани“.

Относно кюлчетата в къщата на Бойко Борисов, той заяви: „Има снимки на кюлчета и банкноти. Не са намерени кюлчета и банкноти. Единственият стандарт, който е заложен, е спазване на закона и неговите изисквания. Има ли доказателства, едно лице ще бъде привлечено като обвиняем. Днес едно лице ще посочи Борисов. Утре Борисов ще посочи вас. В никоя демократична страна не се прави така. Законът се спазва до запетайката“.

Той заяви, че изказванията от вчера на Херо Мустафа „противоречат на истината“ и подчерта, че не може да коментира думи на дипломати като поясни: „Съгласен съм с госпожа Мустафа за това, че трябва да се направи пълна съдебна реформа. Без да се промени цялата система, няма как да е ясен продуктът накрая, който очаква българският гражданин и това се нарича справедливост“.

 

А по въпроса с изявлението на Херо Мустафа вчера, която изрази съжалението си, че санкционираните по „Магнитски“ лица не са обект на разследвания у нас, Гешев посочи:

„Това е фалшива новина – че шест души с отнети американски визи не са обвинени или разследвани. От тези шест човека четирима са с обвинения. Някои са в Дубай. Санкциите по „Магнитски“ нямат действие в нито една европейска държава.  Това са санкции с административен и политически характер“, посочи Гешев.

„Поредната хибридка, как прокуратурата не разкрива престъпления, не е вярна. МВР разкрива престъпленията и ги представя на прокуратурата, след това прокурорът повдига обвинения. Това е една система, която трябва да бъде реновирана изцяло“.

Относно разработката „Градинарят“, свързана с името на ексвътрешния министър Бойко Рашков, той заяви: „За себе си мога да гарантирам, че нямам имение, което да налага да имам градинар. Информацията, която трябва да се даде по този случай, ще я даде Софийска градска прокуратура и ще даде информация за всичко, което няма да наруши презумпцията за невиновност“. В конкретика влизат и излизат наблюдаващите прокурори и говорителят на прокуратурата. Разберете, не е моя работа, по стотици хиляди проверки в държавата, да разяснявам конкретни случаи. Аз трябва да спазя Конституцията. Конституцията, която промени министърът на господин Бойко Борисов – Христо Иванов. Защото не е логично един човек като стане прокурор, да стане престъпник, а като стане съдия – да е ангел“.

„Нямам политически амбиции. Винаги съм искал да се боря с престъпността в интерес на българските граждани. Правил съм го и ще продължавам да го правя“, заяви още Иван Гешев.

На въпрос какво ще предприеме българската прокуратура за побоя над българина в Охрид, той заяви: „Свързах се с македонския главен прокурор. Той ме увери, че се работи активно. Задържани са две или три лица. Доколкото ми е известно, и МВР министърът поддържа контакт със своя колега. За съжаление, сериозен проблем е речта на омразата. И ако ние с македонския народ като братски народ искаме да сме в европейското семейство, трябва да се борим с такива негативни явления“.

„Аз съм съгласен с американския посланик Херо Мустафа, че трябва цялостна реформа. Винаги, когато засягаш политиците пряко, те не са доволни„, допълни Гешев.

 

Аз не правя политически изявления. Нямам политически амбиции, аз искам да се боря с престъпността.“, категоричен е той.

 

„Аз съм родител и съм притеснен, че нашето поколение не направихме достатъчно за младите хора. Аз съм бил в 5-6 училища и това е стара процедура. За мен е много приятен контактът с млади хора. Това ми дава надежда, че нищо в България не е загубено.“ Така обясни той инициативата му по посещение на учебни заведения.

„Според българското законодателство ние не можем да предприемем действия по повод бития мъж в културният ни център в Охрид, защото той не е български гражданин.“, разясни още главният прокурор.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *