Грузия с извънреден и невиждан ход срещу Запада

Свят

Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе инструктира Министерството на външните работи на страната да намали контактите със Запада. Това съобщава телевизионният канал Formula.

Според изданието Кобахидзе е обявил инструкциите си на среща с дипломати на 24 май.

В същото време премиерът на Грузия отправи обвинения към президента на страната Саломе Зурабишвили. Иракли Кобахидзе нарече държавния глава предател на родината.

 

Единството на народа и избраното от него правителство и смислените стъпки ни дадоха възможност през последните две години да запазим мира в страната, въпреки екзистенциалните заплахи и различни предателства, включително и предателството на президента.

Най-новата история на Грузия и процесите в съвременния свят ни показаха особено ясно, че суверенитетът е най-ефективната гаранция за сигурността на страната – каза Иракли Кобахидзе.

Припомняме, че след като грузинският парламент прие закона за чуждестранните агенти, в Тбилиси се проведоха масови протести, в които участваха чуждестранни дипломати. А САЩ обявиха намерението си радикално да преразгледат отношенията си с Грузия.

На този фон президентът на страната Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на приетия от парламента закон за чуждестранните агенти.

Представители на депутатския корпус обаче подчертаха, че имат механизми за преодоляване на президентското вето. Съответната процедура в грузинския парламент трябва да започне на 27 май.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *