Да се отровиш от здравословно хранене? В България и това се случва!

България отблизо

След усиленото пазаруване по Коледа и Нова година българинът се кротна, прегърнал здраво полупразната си потребителска кошница. Типичният за някои живот „аху иху и после тихо“ отново е в своята по-лоша половинка.

Това се отрази и на качеството на зеленчуците и плодовете, които ни се предлагат на пазара. Явно търговците на едро предпочитат отново и отново да купуват плодове, които се берат зелени и са с вкус на найлон, които им излизат по-евтино, после ги преработват за да придобият привлекателен за пазаруване вид, обработвайки ги с всякакви химикали. И за кой ли път пак страда крайният потребител. На строг контрол за пестициди се подлагат мандарини, портокали, лимони, чушки, нарове. Контролните органи спират за година стотици тонове поради завишени количества на забранени вещества. Поне така твърдят проверяващите.

Но в сайта  istinata.net получихме няколко сигнала за некачествени лимони. Една госпожа се оплака, че незнайно защо закупените от нея лимони от голяма верига магазини на промоция били с приятен жълт цвят, но каква била изненадата й, когато на следващия ден лимоните станали оранжеви и вкусът им се различавал коренно от очаквания леко горчив киселичък вкус. Аромат изобщо липсвал.

Другият сигнал беше за лимон, с добър външен вид, но, забележете, без никакъв сок и с неприятен леко кафяв цвят на сърцевината.  Подлъгани от занижените цени и промоциите май ще изкупим всички боклуци, с които ни заливат. Няма нищо необичайно в засиленото предлагане  – постояха малко по складове и по търговските вериги и поради пренасищане на пазара и силно намалялата покупателна способност на българина, цените падат рязко.

Повишаването на цените на доматите и краставиците, марулите и репичките  също има някакво логично обяснение. Омръзнаха ни пържолите и ще я караме на салати, докато се върнем в нормалните си килограми. Това обаче няма да се случи за пенсионерите, които пред избора да стоят без хапчета и на студено, или да си купуват скъпите зеленчуци – ясно е кое ще предпочетат.

Да гледаме позитивно – нямаме пари за евтините некачествени плодове и зеленчуци, но пък няма да лекуваме алергии от химикали.

Дано е за добро, както често казват в едни сериали.

Автор: Ели Комитска, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *