Дмитро Кулеба от София: Черно море трябва да се превърне в море на НАТО

Свят

След присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море трябва да стане море на Северноатлантическия алианс, подобно на Балтийско море. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във видеообръщението си по време на Втората конференция по сигурността в Черно море на Международната кримска платформа, която се провежда във Военния клуб в София, предава РБК-Украйна.

„Важно е да имаме визия и стратегия, да покажем постоянство в съвместни действия за постигане на общи цели. Черно море трябва да се превърне в море на НАТО, мира и стабилността. Това стана Балтийско море с влизането на Финландия и Швеция в Алианса бяха засилени“, каза Кулеба.

 

 

Той отбеляза, че след присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО Черно море ще последва примера на Балтийско море. Кулеба го нарече стратегическа цел, към която Алиансът и евроатлантическата общност трябва да се стремят.

Украинският външен министър отново призова съюзниците за оръжейна помощ.

„Спешно се нуждаем от допълнителни системи „Пейтриът“ и други модерни ПВО системи, оръжия и боеприпаси“, каза по видеомоста Кулеба. „Използвам тази възможност, за да призова всичките ни партньори към изключителни и смели стъпки“, продължи той, цитиран от БТА.

 

 

„Украинската противовъздушна отбрана сега защитава не само украинското небе от руския въздушен терор, но също така защитава съседните Молдова, Румъния и Полша от настоящата опасност от ракети и дронове, които може да навлязат във въздушното им пространство“, добави Кулеба.

Той обяви, че вчера са се състояли преговори за допълнителни системи „Пейтриът“ за Украйна, но разкритикува бавните темпове, с които се придвижва въпросът.

В началото на форума министърът на отбраната в служебното правителство Атанас Запрянов заяви, че докато руската агресия спрямо Украйна продължава, не можем да говорим за сигурност в Черно море.

 

 

„Северното Черноморие е морски театър на войната. Използването на дронове е принудило руския флот да се изтегли“, каза Запрянов. А външният министър Стефан Димитров изтъкна, че инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиране в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа.

Във международния форум участва украинската посланичка Олеся Илашчук и други чужди дипломати.

Източник: dnes.dir.bg

Tagged

2 thoughts on “Дмитро Кулеба от София: Черно море трябва да се превърне в море на НАТО

  1. Това са пълни глупости!НАТО вече търпи унижението в Украйна и се оказва колос на глинени крака!Събуждането на руската мечка със санкции , подготовката за изтласкване на руските жители от Донбас се оказа огромна грешка!Никой не знае до къде ще стигнат Русия и Китай!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *