„Дойче веле“: Украйна е на ръба! Руските сили напредват по всички фронтове

Свят

Руските сили са успели да завладеят две селища на югоизток от Купянск – Табаивка и Крохмалное – и напредват също на североизток.

 

Край Авдеевка битката за надмощие до голяма степен е в застой, но Русия концентрира все повече сили в района, което вероятно означава, че предстоят засилени удари срещу украинските защитници на града, пише още германската обществено-правна медия ZDF.

 

В същото време руските части напредват и по Бахмутското направление към Краматорск и Славянск.

Сред основните проблеми, пред които е изправена украинската армия, е недостигът на муниции за противовъздушната отбрана. Русия многократно обстрелва основни украински градове, включително и Харков, с ракети и дронове, което показа слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна.

 

На 2 февруари руски дронове нанесоха удари по индустриалния град Кривой Рог. Електрозахранването на голяма мина беше прекъснато, което остави миньорите в капан под земята. Те бяха спасени едва след като електрозахранването беше възстановено.

Украйна нанася удари по Крим

 

Въпреки това Украйна все още е в състояние да нанася удари по руски военни цели в Крим. Показва го атаката по катера “Ивановец” в нощта на 31 януари срещу 1 февруари, припомня ZDF.  Украйна атакува и руско военно летище на полуостров Крим.

Във войната на изтощение, обаче, Русия има преимущество, пише АРД. Москва инвестира много в своята отбрана и увеличи производствените си капацитети. Освен това получава муниции отвън, включително от Северна Корея.

 

Липса на боеприпаси

“В доста трудна ситуация сме. Ако спестяваме, боеприпасите могат да стигнат за още месец и половина”, казва пред АРД украинският военен експерт Андрей Камаров. И отбелязва, че Русия струпва все повече сили по ключови точки на фронта. „В Авдеевка, в района на Купянск и в Лиман. Противникът скоро може да започне да оказва много силен натиск и тогава ще стане критично”, предупреждава Камаров.

 

Ефектите от всичко това са видими на фронтовата линия, казва американският военен анализатор Майкъл Кофман. “Русия държи инициативата по по-голямата част от фронтовата линия и има значително огнево предимство. Според мен Украйна се нуждае от около 3000 артилерийски снаряда на ден, но вероятно разполага с не повече от 2000. Това донякъде се дължи на факта, че американската помощ в момента е много пестелива.”

 

Помощта от САЩ и ЕС се бави 

В американския Сенат междувременно бе представен законопроект, който предвижда над 60 милиарда долара подкрепа за Украйна, както и още 10 милиарда за хуманитарна помощ в Газа и Украйна. Далеч не е сигурно обаче дали законопроектът ще бъде подкрепен и в Долната камара на Конгреса, където водещи републиканци вече се обявиха против.

 

Европейският съюз също не успява да удържи на обещанията си, отбелязва АРД. ЕС трябваше да предостави на Киев един милион снаряда. Едва малко повече от половината от тях обаче ще бъдат доставени навреме.

 

Междувременно Украйна обяви плановете си да произвежда все повече дронове. Декларираната цел е до края на 2024 г. в Украйна да бъдат произведени един милион безпилотни летателни апарати, информира ZDF.

Според експерти, обаче, това са по-скоро мечти и пожелания, защото от украинската промишленост не е останало нищо. А и вече няма хора, които да работят в евентуални предприятия, понеже всички стари и млади се изпращат на фронта. При това положение не е ясно как изобщо може да се говори за военно производство.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *