Доц. Киселова заговори за спешни оставки. Вижте кой трябва да подвие опашка

България отблизо

Има само един ход – сама Мария Габриел да се оттегли. Тя наруши Конституцията, защото не е допустимо да предлагаш имена на министри, когато не са дали одобрението си.

Това каза по Нова телевизия доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Тя обясни каква е процедурата.

„Мандатът се счита за изпълнен, когато се покаже структура и състав на правителство. Президентът изисква кандидатът да отговаря на изискванията за министър“, каза Киселова.

Конституционалистът обясни каква е процедурата в парламента: „Мнозинството е обикновено – трябва да гласуват повече от половината депутати при наличен кворум”. Това означава, че дори 61 народни представители стигат, за да бъде гласуван проектокабинетът. Тя обаче подчерта, че според нея това не би бил успешно изпълнен мандат и при такова стечение на обстоятелствата Мария Габриел би следвало да се оттегли.

По думите ѝ се допуска да има смяна на кандидатите.

„Хипотетично не е проблем Мария Габриел да предложи нови имена“, каза доц. Киселова. Сега предстои да бъде одобрен министър-председателят и да се гласува.

„Кандидадите твърдят, че не са дали съгласието си. Когато повече от половината не са дали съгласие, дали мандатът се смята за успешно изпълнен?“, каза доц. Киселова и добави: по-скоро не!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *