Доц. Кунчев: На 21 декември ще отворим само ресторантите, но има едно сериозно условие. Ако не се случи, оставаме вкъщи

България отблизо

Ако успеем да смъкнем средната заболяемост за 14 дни на 300, ще можем да отворим кафенета и ресторанти, но при спазването на дистанция. Това каза пред Дарик главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Хората искат яснота и предвидимост, но при един нов вирус не може да има план и предвидимост. Това е илюзия. Не може да се сложат граници на заболяемост. Не знаем какво ни очаква – дали ще има трета вълна, колко ще трае имунитетът и дали преболедувалите могат пак да се заразят. Няма как да се предвиди нещо, в което не сме се сблъсквали.

Ние не знаме още откъде дойде вирусът – къде е резервоарът в природата. Не искахте от науката за 8 месеца да ви даде отговор за всичко, защото няма как да стане. „Едно беше състоянието на болниците през март и април, сега е коренно различно. В момента лекуваме 7 000 души и 500 в интензивни отделения. Ако бяхте казали на някой здравен министър, че ще вкарате 500 души в интензивни отделения, щеше да ви каже, че това е невъзможно. Но стана, защото няма накъде. Всички се убедиха, че се учим докато работим и се учим от грешките си“, уточни той.

„От миналата седмица сме вече под 600 случая на 100 000 души. 596 сме сега, но не следим само това, а 17 показателя. На първо място сме в Европа по смъртност. Бройките дори не са ключови. Умората в системата е страшна. Страх ме е доколко ще издържат здравните работници – 1% от тях вече не знаят нито къде са, нито как да работят, нито как да се възстановят“, заяви Кунчев. „Хората ще спрат ли да ядат, защото спряхме ресторантите? На 21 декември всички бизнеси няма да тръгнат, но ще започнем поетапно да възстановяваме работата им. Ще останат затворени тези обекти, където се събират много хора. Ако успеем да смъкнем заболеваемостта до такава степен, че да постигнем сериозни резултати, ще махнем всичко.

Ако успеем да смъкнем на 300 на 100 000 заболеваемостта, ще можем да отворим кафенета и ресторанти, но при спазването на дистанция, носене на маски. Средната заболяемост за 14 дни трябва да е около това ниво. Това намаляване на заболеваемостта ще доведе до намаляване на смъртността. Склонни сме да отворим и яслите и градините при такива стойности“, допълни той.

Кому са нужни точно кафенетата и ресторантите, главният инспектор не уточни.

На хората им трябват ясли и градини и то от 4 януари.

При тези условия да се отворят чалготеки и дискотеки си е чисто самоубийство, коментират в социалните мрежи.

loading...

Tagged

1 thought on “Доц. Кунчев: На 21 декември ще отворим само ресторантите, но има едно сериозно условие. Ако не се случи, оставаме вкъщи

  1. Този Глупак така и не схвана че критерия е 200 болни на 10 000 здрави! Далеч сме от това ниво! Останалото е НЕВЕЖЕСТВО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *