Доц. Христо Христев: Обществото се довежда до масова идиотия. Промяната може да се случи само с разрушаване на тази уродлива реалност

България отблизо
„Имаме кардинален проблем и той е, че през последните 15 години войнстващата простотия и откровената глупост се превърнаха във властваща норма в това общество. В тези условия „промяната“ няма да се случи с изменения във фините баланси на конституцията, а още по-малко, чрез исторически компромиси с властващата и крадяща байганьовщина. Промяната, ако изобщо може да се случи, ще се случи чрез челен сблъсък и разрушаване на тази уродлива реалност“.

Доц. Христо Христев, преподавател по европейско право в СУ ”Св. Климент Охридски”, Facebook.

Сутрешен блок на Българската национална телевизия. Основният канал на обществената медия. Руса жена над средна възраст блещи глупости за това, как звездите ѝ говорят и какви планове за света и се разказват свише. Явява се т.нар. „ясновидка на Берлускони“… Водещите я гледат в захлас и мълчат. Повтарям, това се случва по обществената телевизия, която издържаме с данъците си.

И ето така малко по-малко, ден след ден обществото се довежда до състояние на масова идиотия. А всякакви конспирации, обикновени глупости и дори завършени идиотии се превръщат в продаваем на това общество продукт… включително по време на големия обществен пазар, т.нар. избори.

 

После идва ред на Истанбулската конвенция, COVID  ваксините, с които ни вкарват наночастици и ни контролират, грубо погазения референдум за българския лев… как в ЕС говорят, че всички могат да си сменят пола, а освен това се силят да направят нетрадиционно ориентираните управляващи…

Междувременно може да организираме още 10 пъти избори за две, три или пет години. И още 10 пъти да променим конституцията. Все тая. Имаме кардинален проблем и той е, че през последните 15 години войнстващата простотия и откровената глупост се превърнаха във властваща норма в това общество. Наред с безпардонния бандитлък, който разбира и свежда държавата до баница, от която ядем по най-добрите байганьовски традиции. И това общество е в състояние на трайна деградация. По всякакви възможни линии. Включително в ценностна деградация и разрив на способността за рационално отношение към действителността. За базисно разбиране какви са нуждите, проблемите и решенията на общия ни живот. Кои са истинските ни проблеми, кои са възможните решения, кой може да ги осъществи.

В тези условия „промяната“ няма да се случи с изменения във фините баланси на конституцията, а още по-малко, чрез исторически компромиси с властващата и крадяща байганьовщина. Няма да се случи и защото Х, понеже е супер пич и е седнал на един удобен стол, самият му седеж на този стол чудодейно ще промени действителността. Нито ще се случи, защото Y, попаднал във властова позиция, разбира политическия живот като назначаване на семейство, приятели и верни кучета, които са винаги съгласни с него/нея на всички възможни позции на публична власт. Промяната, ако изобщо може да се случи, ще се случи чрез челен сблъсък и разрушаване на тази уродлива реалност. По един или друг път. Друго възможно решение няма. Другото са илюзии, самозалъгване и реализация на лични кариерни, творчески и имуществени планове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *