Евгений Дайнов: Предложението на ГЕРБ за нова Конституция е чудовищна провокация! Не се вързвайте!

България отблизо

„Контрапротестът се опира върху властта и затова е агресивно явление“, заяви пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с опита на контрапротестиращи вчера да премахнат част от палатките пред Ректората на Софийския университет.

По думите му блокирането на кръстовища в София е старо протестно явление.

„Това е стандартна софийска процедура от началото на 1990-а година. Това е начинът, по който хората показват гражданско неподчинение. Ще има спорове доколко е правилно, но като си казал, че си граждански неподчинен, ти заявяваш, че нарушаваш някакви правила, иначе нямаше да е неподчинение“, обясни той.

В предаването „Преди всички“ проф. Дайнов коментира, че когато протестите са автентични, дори и да се срещнат демонстрации с различни политически пристрастия, както през 90-те години „сини“ и „червени“, няма опасност от насилие.

„Спомнете си, имаше размяна на реплики, но насилие не е имало. Контрапротестиращите не са с автентични позиции, а са провокация от страна на властта“, категоричен е политологът.

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция проф. Дайнов определи като чудовищна провокация.

„Това е възможност за счупване на държавата, властта да счупи държавата, опитвайки се да нахлузи своя Конституция върху едно общество, което не иска тази власт“, каза той.

Според Дайнов „Обединени патриоти“, „Воля“ и ДПС отново ще искат „да си качат цената“ по време на консултациите с ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция.

„Воля“ ще получат каквото искат и ще се подредят до ГЕРБ, но не виждам какво печели ДПС от хлътването в целия хаос на конституционно правене, когато обществото не иска нова конституция. Там ще бъде интересно“, каза той.

По думите на проф. Дайнов ДПС функционира не като партия, а като корпорация, затова има корпоративни тайни и не се знае какво всъщност искат.

Политологът изказа очакване за ескалация на провокациите от страна на властта и на нейните контрапротести.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *