„Евростат“: България умира от бедност и нищета!

България отблизо

Близо 21 процента от сънародниците ни или приблизително 1, 5 млн. българи са живяли през 2018 г. в материални лишения, показват данни от анализ на Евростат за стандарта на живот в ЕС и за възможностите на европейците да плащат безпроблемно сметките си.

Средният показател за гражданите на ЕС, които са били в материални лишения през миналата година е бил 6,2 процента, отчита европейската статистика или приблизително 3 пъти по-нисък показател в сравнение с данните у нас.

Все пак страната ни е номер 1 сред 28-те членки, като е регистрирала най-голям процент намаление на жители, които са живяли в материални лишения в рамките на две календарни години – от 30 процента през 2017 г. – до 21 на сто през миналата година, тоест само за една година около 10 на сто от българите са повишили стандарта си на живот. /А може би просто са избягали в чужбина/

За сравнение само преди 8 години около 45 на сто от сънародниците ни са били в състояние на тежки материални лишения – през 2010 г. процентът на сънародниците ни в материални лишения е бил 45,7 на сто, като през всяка от следващите години е намалявал, за да се стигне до почти два пъти по-нисък дял на българи, които не могат да си позволят да плащат неотложни сметки.

Най-висок дял на хора, които са били изложени на материални лишения у нас е регистриран сред възрастното население над 65 години – близо 50 процента, както и сред децата до 16-годишна възраст – 38 процента, отчита още Евростат.

Според данни на НСИ за миналата година най-голямо перо в разходите на българина са били плащанията за храна – близо 30 процента. Втори по големина разход са били плащанията за жилищни нужди – 18 процента, трети – за социални осигуровки и данъци – 13 процента и т.н. Най-малко разходи българинът е отделял за свободно време и отдих, както и за облекла и обувки – средно по 4 на сто, сочат данните на НСИ.

От друга гледна точка най-висок дял от доходите на българите се формират от заплати – близо 55 на сто. На второ място българинът разчита на доходи от пенсия – близо 28 на сто и на трето – от самостоятелна заетост – около 7 на сто.

И без да ни го казват статистиците, ние го знаем.

Най-бедните сме.

Най-онеправданите сме.

Най-отчаяната нация сме.

Нямаме пари да живеем, нямаме и да умрем достойно!

А в това време някои си строят палати, къщи, асансьори…

Като „Братчетата на Гаврош“ сме.

Само че по-зле…

И отнийде окото надежда не види.

Това е най-зле!

Станислава СЛАВОВА Istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *