Експертите от новата коалиция разкриха как може да бъде освободен предсрочно главния прокурор!

България отблизо

Експертите, преговарящи по сектор „Правосъдие“ от новата правителствена коалиция, съставена от партиите „Продължаваме промяната“/ПП/, БСП, „Има такъв народ“/ИТН/ и „Демократична България“/ДБ/ се обединиха около една законова процедура за предсрочна смяна на главния прокурор.

 

Според тях, за да се постигне по-голяма прозрачност на прокурорската институция, в редица страни има изграден модел за освобождаване на главния прокурор от депутатите, но със специално мнозинство и указ на президента. Това се налага, защото специализираното правосъдие се използва за това „да ударим тези, които не са удобни“, обясниха експертите.

Това, което ще обсъдим е изключително важно, защото ако тук не се разберем, всичко останало няма да има смисъл. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на дискусията, предаде репортер на Novini.bg.

Визията на ДБ е България да бъде свободна, силна, достойна и просперираща държава. Това е пряко свързано със сектор „Правосъдие“.

„Има 5 цели, които трябва да постигнем. На първо място трябва да се постигне независим съд, реформа в прокуратурата, реформа в регулаторните органи, реформа в антикорупционната комисия и по-добър достъп на гражданите до правосъдие“, заяви адвокат Надежда Йорданова.

Според нея това са мерки, които могат да се постигнат в първите 100 дни управление.

По отношение на реформата в Прокуратурата от ДБ смятат, че на първо място стои въпросът главният прокурор да подаде оставка. Освен това е важно да няма пряко политическо кадруване, както и да се намали мандата на главния прокурор на 5 години.

Според Атанас Славов ВСС трябва да се състои в мнозинството си от съдии, пряко избрани от съдии. Той допълни, че има и възможност да има два отделни съдебни съвета – за съдии и за прокурор.

Това ще изключи рисковете от политическа намеса. Освен това изборите на председателите на върховните съдилища да стават „пред очите на всички“, като кандидатурите да са на магистрати от самите съдилища. Това, според него, ще спре политическото кадруване. Ако все пак не се стигне до разделяне на два съдебни съвета, то тогава да се мисли за балансиране на квотите, каза Славов.

Според нея формирането на политически квоти в регулаторни органи трябва да приключи, а в тези институции трябва да има критерии за случайно разпределение на преписки. Тя поиска и система за търсене на отговорност в тези институции. Една от спешните мерки е преосмисляне на ситуацията с КЗК, на която мандатът беше увеличен с две години, посочи още Йорданова.

ДБ предвижда и въвеждане на индивидуална конституционна жалба, намаляване на съдебните такси, гаранции за независима адвокатура.

Има проблем с дефицит на доверие в правосъдието. Това означава, че няма справедливост, посочиха от ИТН. Най-общо визията на ИТН е осигуряване на правата на гражданите и фирмите, както и осигуряване на истински независима съдебна власт. Важното за ИТН е и връщането на доверието на гражданите в правосъдната система.

България от доста години страда от дефицит на доверие към институциите. За съжаление, когато този дефицит на доверие е в правосъдната система, това означава, че липсва справедливост, коментира Радостин Василев.

Той отбеляза, че мерките, които предлагат в три модула, са очертани от възможностите, които предлага обикновено мнозинство, защото няма мнозинство за голямата реформа.

Андрей Михайлов посочи, че реформата е належаща, неизбежна е и ще се случи. По думите му, реформата на Висшия съдебен съвет /ВСС/ е най-големият инструмент за въздействие в съдебната власт. Според Михайлов изменение на Конституцията към момента е правно и политически трудно да се прогнозира и призова по-скоро да се мисли за промени в Закона за съдебната власт. От ИТН предлагат ВСС да се раздели на съдийски и прокурорски съвет, не само на колегии, а при невъзможност, защото това изисква конституционна промяна, да се реформира дейността на ВСС.

От ИТН също имат идея за намаляване на парламентарната квота във ВСС. Ива Митева каза, че е противник на премахването изцяло на партийната квота във ВСС, защото това ще капсулира системата. Кариерните бонуси трябва да ги отменим незабавно, посочи още тя. В програмата на ИТН е залегнала възможност за пряк избор на главния прокурор, но това пак предполага промяна на Конституцията. В Закона за съдебната власт могат да се променят правомощията на главния прокурор и преосмисляне на тази фигура като институт, смятат още от партията.

Андрей Михайлов отбеляза, че електронното правосъдие е акцент за ИТН, като посочи, че електронното правосъдие е много повече от дистанционна връзка. Реформа в Комисията за защита на конкуренцията е болезнено наложителна, коментира още той и отбеляза, че от там минава контролът на обществените поръчки и сливанията. От ИТН поставиха и темата за законопроект за частния фалит. Предвиждаме поетапно въвеждане на мълчаливото съгласие, заяви още Михайлов.

Ива Митева заяви, че мажоритарната изборна система няма да е червена линия за ИТН. Тя посочи, че Централната избирателна комисия трябва да бъде направена абсолютно деполитизирана и независима, да се премахнат партийните квоти и да се редуцира до седем-девет членове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *