Експерти с много лоша прогноза за схемата с двете тарифи на тока

България отблизо

Използването на две тарифи за цената на тока няма да  помогне на енергийно бедните хора. Такова мнение изразиха по Нова енергийните експерти Иван Хиновски и Мартин Владимиров.

„Смятам, че това не са две тарифи, а трябва да се смята като отстъпка. И сега има 5 динамични тарифи. Не е обществено справедливо да се предлагат такива мерки „на калпак”. Има хора, за които, каквато и да е помощ няма да има стойност.

 

В България от години има дефиниция за енергийна бедност, но просто не се прилага. Министерството на труда бяга от отговорност да разработи наредба за регистриране и подпомагане на енергийно бедни домакинства”, каза Хиновски.

 

„Няма яснота какви ще бъдат тарифите. В момента цената за електроенергията за бита е най-ниската в целия ЕС. Тя се поддържа изкуствено ниска от десетилетия. Означава ли предложението на МС, че реално по-бедните домакинства ще плащат още по-ниска тарифа или всъщност по-богатите домакинства, тези с по-голяма консумация на електроенергия на месечна база, ще плащат по-висока цена от сегашната?

Това, което в момента иначе ще направим, е да изпратим поредния грешен сигнал към потребителите, че те няма нужда да инвестират в подобряване на енергийната си ефективност и намаляване на потреблението.

Трябва ни дефиниция за енергийна бедност, дори, за да вземем парите от Плана за възстановяване. Важно е да се определи ясно колко са енергийно бедните хора в България. Сегашните данни показват, че около 1/3 от населението на страната се отоплява трудно”, заяви Мартин Владимиров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *