ЕК се закани: Ще връщаме мигрантите в страните, които са ги пуснали в Европа, през България минават най-много…

България отблизо
Нужно е подобряване на външните граници на ЕС между България и Турция, категорично отбеляза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в писмо до държавите в блока правителствени ръководители в навечерието на насроченото за февруари извънредно заседание на Европейския съвет.

По думите й нужно е да бъдат насочени средства от ЕС, с които да бъде подобрено състоянието на границите като тази с южната ни съседка трябва да бъде изведена като приоритет.

 

По време на вчерашното заседание на вътрешните министри в рамките на ЕС въпросът с ограничаването на нелегалната миграция бе обсъден, но предложението на австрийския канцлер Карл Нехамер да се финансира допълнителното изграждане на оградата между България и Турция бе отхвърлено.

 

В писмото на фон дер Лайен са изброени общо 15 мерки, които да доведат до по-поносимо положение с притока от мигранти. Сред тези мерки са повишаване на усилията за връщане на незаконно пристигналите в ЕС, регистрирането на всеки един от тях, разселването им на доброволна основа, преговори със страните, откъдето те са пристигнали, пишат от Българската национална телевизия.

Председателят на ЕК предлага държавите от ЕС взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат основание да останат в Европа.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *