Елена Йончева КАТЕГОРИЧНО: Машинното гласуване ще сложи КРАЙ на изборните манипулации!

България отблизо

В интервю пред Bulgaria ON AIR тази сутрин, Елена Йончева отсече, че желанието на социалистите е ясно. Те искат да бъде спазен законът и във всяка избирателна секция в страната да бъде поставена по една машина за гласуване. Това дава гаранция, че ще се сложи край на голяма част от изборните манипулации.

„Аргументът, че никъде в Европа няма машинно гласуване, е невалиден. Такова има в отделни части на много държави, сред които Франция, Холандия, Дания. Да сте виждали някъде в тези страни да се мъкнат чували с бюлетини? Или пък броят на невалидните бюлетини да бъде толкова висок, колкото е в България?“, попита журналистката.

И отбеляза, че излизането на БСП от парламента е крайна форма на политически протест, понеже парламентарните дебати по Изборния кодекс показаха, че ГЕРБ изобщо не слуша аргументите на опозицията. По този начин левицата отстоява своята позиция.

Вчера президентът Румен Радев призова социалистите да се върнат в парламента и да участват в повторното обсъждане на промените в Изборния кодекс, които върна на законотворците. Но парламентарната група на БСП вече има взето свое решение. И то е социалистите да не се връщат в парламента, докато ГЕРБ не спрат да погазват законите и правата на българските граждани.

„Разбира се, че е важно опозицията да бъде в Народното събрание, когато се обсъждат изборните закони. И ние бяхме там цели 26 часа, през които изложихме аргументите си“, продължи несломимата журналистка.

По думите й, заседанието продължило до полунощ, буквално на тъмно, защото управляващите искали да избегнат вдигането на медиен шум.

„Шум обаче се вдигна, тъй като ГЕРБ погазиха закона. Те дадоха заден ход, защото усетиха, че общественото недоволство се надига и изведнъж стана ясно кой държи кворума в парламента“, добави Йончева.

И наистина, Елена Йончева е много права в твърдението си, че машинното гласуване ще нормализира опорочения изборен процес. И ще го направи на 90% честен. А това е изключително важно за бъдещето на България, понеже със сигурност ще срути господството на ГЕРБ. И гражданите ще изпратят тази, сраснала се с властта формация, някъде далеч в историята, където отиде и НДСВ.

Има и още нещо. Машинното гласуване ще изхвърли извън борда тези 1 милион и половина мъртви души, с чиято „помощ“ ГЕРБ отдавна печелят изборите. Разбира се, трябва да се махнат и други „поправки“ на ГЕРБ като ликвидирането на втория протокол, който трябва да остане в секционните комисии. Но при машинното гласуване този втори протокол може да се вземе и от самата машина. което ще даде възможност партиите да правят и свое паралелно преброяване на гласовете. И да не се осланят само на онова, което Централната избирателна комисия  обяви. Трябва да се подмени и състава на ЦИК, и още други неща, за да станат изборите честни и прозрачни.

И ако българските граждани не ходят за гъби в дните на изборите, много бързо ще покажем на ГЕРБ, че мнозинството от хората в България не желаят повече тази партия в управлението. Задължително е да излезем всички заедно, защото за ГЕРБ ще гласуват държавните чиновници и техните семейства, а ще има и известен корпоративен и платен ромски вот. Затова, ако не излезем всички, на всички видове избори, ГЕРБ ще продължат да господстват, защото те разчитат именно на ниската избирателна активност.

А приказките на мнозина, че ако гласуваме, ще узаконим властта на ГЕРБ са пълна глупост. Точно обратното. Ако гласуваме всички, ще пратим герберите в историята. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *