Ето я датата: Денков подава оставка, но напира пак да управлява

България отблизо

Правителството трябва да подаде оставка при ротацията и рулетката с мандатите да се повтори. Това заяви пред журналисти в Индия председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

Той припомни, че както вече е ясно, начело на кабинета за следващите 9 месеца ще бъде ГЕРБ.

„Ако не е мандата на ГЕРБ, значи няма ротация“, категоричен бе Росен Желязков в отговор на въпроса дали ПП-ДБ са се съгласили а този вариант.

„Ротацията ще се извърши при следната процедура: на 6 март премиерът Николай Денков подава оставката на цялото правителство, което се гласува от парламента. Тогава се завърта парламентарната рулетка и президентът започва консултации с всички парламентарно представени партии. След приключването им държавният глава връчва мандат на излъчен кандидат за премиер от първата политическа сила. Това ще бъде Мария Габриел от ГЕРБ, както категорично е заявявал Бойко Борисов досега“, заяви Желязков, предаде кореспондентът на БЛИЦ от Индия.

„Ако се спази бързата процедура, още на 15 март може да има ново правителство. Песимистичният вариант е – края на март“, уточни Желязков.

В отговор на въпроси за предстоящата парламентарна сесия Росен Желязков подчерта, че предстои динамична и сериозна законодателна работа.

От epicenter.bg пък твърдят, че ще има доста рокади в правителството, а сигурни пътници са министрите на здравеопазването, на спорта, на икономиката.

При ротацията силната фигура от ПП-ДБ ще остане Асен Василев, който ще бъде издигнат до вицепремиер, запазвайки и креслото си на финансов министър. Премиерът Денков ще се върне в просветното министерство. Той имал аспирации да бъде и вицепремиер по демографията, за да контролира финансовите потоци от ЕС, които тази година ще дойдат по това направление.

Не е сигурно обаче, дали ГЕРБ и ДПС ще се съгласят да удовлетворят амбициите на академика.

На 18 януари тръгва процедурата за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *