Ето защо руските дронове „Геран-2“ се превърнаха в непреодолима заплаха за ВСУ

Свят

През октомври 2022 г. руската армия за първи път извърши атака срещу украински цели с помощта на ударните безпилотни летателни апарати «Геран-2»

Сега те се използват редовно и нанасят сериозни щети на противника. Украинските формирования бързо оцениха заплахата от новите руски БПЛА и се опитват да предприемат различни мерки. Въпреки това, опитите за модернизиране на противовъздушната отбрана за борба с «Гераните» все още не дават желания резултат.

Скоростта на полета не надвишава 170-200 км/ч, но руският дрон е с обхват от най-малко 1000-1500 км. Полетът се извършва на височина от десетки метри до 3-4 км.

Дронът е способен да поразява цели с по-рано известни координати. За целта се използва автопилот с интегрирани средства за сателитна и инерционна навигация. Според различни оценки е възможно да се създаде модификация на БЛА с пълноценна глава за самонасочване. До целта се доставя осколочно-фугасна бойна глава с тегло 50 kg.

Откриването, потискането или ликвидирането на атакуващ дрон от този вид е доста трудно. В същото време производството му е евтино и позволява извършването на масивни атаки, а загубата дори на няколко дрона няма да има голям ефект върху успеха на военното нападение. В резултат на това руските «Геран-2» се превърнаха в сериозна заплаха за украинската военна инфраструктура и киевските сили не могат да се справят с нея.

През последните няколко месеца руската армия използва ударните БЛА «Геран-2», през това време те поразиха стотици различни наземни цели на противника. Въпреки всички усилия на украинската противовъздушна отбрана, по-голямата част от апаратите успешно пробиват до набелязаните цели и ги унищожават. В същото време «Гераните» не е единственото средство за поразяване на далечни цели. Обикновено те се използват едновременно с крилати ракети с морско и въздушно базиране, което подобрява общите резултати от удара.

В момента противникът, въпреки всичките си усилия и съдействие от трети страни, не може да се бори с руските БЛА. Съществуващите и очакваните от Украйна зенитни въоръжения не показват необходимата ефективност. Възможно е да промените ситуацията в бъдеще, но този сценарий не е гарантиран.

Освен това, докато в режима в Киев се появи подходящо оръжие, руските «Герани» ще имат време да му нанесат допълнителни щети, за ново превъоръжаване просто ще е твърде късно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *