Ето как виртуозно Владимир Путин успя да избегне капаните на Запада! Ще се смаете!

Свят

Ни в клин, ни в ръкав, френският президент Еманюел Макрон започна да говори за връщането на Русия в „Голямата седморка“/Г 7/.Това стана наскоро при среща с руския лидер Владимир Путин.

Макрон бе подкрепен от американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че участието на Русия във формата Г 7 е много уместно, понеже там се обсъждали неща, които засягат Руската федерация.

Припомняме, че Г-7 е неофициален форум на лидерите на седем държави. Това са Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. До 2014 г. в Г 7 участваше и Русия. И форматът се наричаше „Голямата осморка“ или Г 8. Но след Майдана в Киев, и след като  97% от хората в Крим, на референдум поискаха автономната република да бъде приета в състава на Руската федерация, страните-членки в Г 7 отказаха да се срещат повече с Русия.

Москва не съжали особено за тяхното решение, понеже за нея Г 7 беше просто още една възможност за контакти на Русия със западните държави. Нещо повече. Членките на Г 7 сами развързаха ръцете на Кремъл за една политика, която беше по-човечна и повече отговаряща на съвременните реалности в Европа и света. Защото в съвременния свят, освен хегемонът САЩ и неговите сателити от Г 7, се възраждаха, набираха сили и в почти всички отношения задминаха САЩ, държави като Русия, Китай и Индия.

Така постепенно възникна концепцията за многополюсния свят, която отхвърляше досегашния еднополюсен свят с хегемон САЩ. И която бе формулирана за пръв път от руския президент Владимир Путин. После, съвсем неочаквано, започна да се сбъдва най-големият кошмар на САЩ. Започна сближаването на политиките, военното сътрудничество и икономиките на Русия и Китай. Съвсем скоро към тях се присъедини и Индия. Тази мощна триада разби на пух и прах американската хегемония. И срути САЩ и неговите западни пудели от трона на световното господство.

Известно време САЩ и Западът опитваха да уплашат Русия чрез „разширяването“ на ЕС и включването на почти всички европейски страни във военния блок НАТО, който на практика окупира руските граници. И натъпка военните си бази с войски и въоръжения. Сега, САЩ искат да инсталират в тях и ядрени ракети със среден и малък обхват. Защото времето, за което ракетите ще долетят до Русия е съвсем кратко. И възможностите за реагиране от страна на Москва, максимално се ограничават.

Въпреки това, колективният Запад не смее да нападне Русия, защото това означава край на съществуването на САЩ и други западни държави. И това ще стане дори без употреба на ядрено оръжие. Тоест, Русия е в състояние да победи САЩ, без да унищожава планетата и самата себе си.

Затова, усещайки, че губят състезанието и чувствайки своето безсилие, Западът прибягна към старите си, изпитани методи. Рицарите на плаща и кинжала разтвориха широки усмивки пред Владимир Путин и отново го поканиха в клуба на седемте големи. Размахаха моркова на „Голямата осморка“ и в същото време започнаха да поставят неизпълними условия. Искаха да действат с Русия, също както правеха с приемането на страните от Източна Европа в ЕС. Ще влезете в ЕС, казваха на поредната страна-жертва, но трябва да изпълните един куп убийствени условия. Само че Русия не е страна от Източна Европа. А Владимир Путин не е поредният продажен колониален управител.

Затова руският президент реагира светкавично. И заяви, че форматът „Голямата осморка“ е мъртъв. Понеже самият Запад го е ликвидирал.

Защо реагира така проницателният руски президент?

Ами много просто. Първо, ако Русия отново влезе в Г 7, то там тя ще бъде сама. Един глас срещу  другите седем. Тоест, Русия, дори вътре в Г 7, не може да повлияе никак на вземаните там решения. И руският лидер веднага прозря, че Западът го кани в своя формат само като параван. И веднага показа, че Русия няма да е ничий параван. Най-малко на Запада.

Второ, Русия е член на формата „Голямата двадесетица“, където тя работи заедно с Китай, Индия и доста други държави, със сходни външнополитически възгледи. На всичко отгоре, Русия и Китай са членове на най-висшия и официален форум в света – Съвета за сигурност на ООН. За какво при това положение, Кремъл трябва да бъде член и на Г 7?! В това няма никакъв смисъл за Русия. Още повече, Западът, съсредоточен в този формат, е враждебно настроен спрямо РФ. САЩ въведоха 70 вида различни санкции срещу Русия. ЕС направиха същото. Да не припомняме за окупираните от НАТО руски граници.

Трето, ако реши да влиза в Г 8, Русия трябва да изпълни всичките условия на Запада. А те са неизпълними. Трябва да върне Крим на Киев, да спре подкрепата за Донецката и Луганската народни републики и да ги остави на разтерзание от майданската власт в Украйна, да се изтегли от Сирия и да остави там САЩ да създадат нова армия от джихадисти, които този път могат да тръгнат направо срещу Русия. Колективният Запад сигурно очаква Русия да спре помощта си и за Венецуела, Куба, Иран, Северна Корея и т.н. Това, всички разбираме, че няма как да стане.

Четвърто, ако Руската федерация влезе в Г 8, освен че няма да има никаква полза от този формат, тя постепенно ще загуби стратегическото си сътрудничество с Китай и Индия. Затова ще се погрижат западните „рицари“. А след това, САЩ и Западът ще отстрелват Русия и Китай един по един.

Значи, канейки Русия в Г 7, Западът готви на Кремъл първо ролята на параван, второ ролята на големия губещ, който трябва после да бъде унищожен. Ето защо, Владимир Путин отказа тази „любезна“ покана. И обясни, че влизането в клуба на Г 7 не е самоцел за Русия. И че Русия може да влезе, само ако се промени форматът и Г 7 стане Г 10, с членството на Китай и Индия в него. До промяна на формата, обаче, едва ли ще се стигне. Понеже Западът не кани Русия в своя формат, за да го унищожи. А точно това ще стане, ако форматът на Г 7 бъде разширен с Русия, Китай и Индия. Защото в такъв случай, Западът ще загуби решаващия си глас. Нещо повече. Г 7 вече няма да е символ на могъществото на Запада.

Така че – не! Тази „идея“ на Макрон няма да се осъществи. Да не говорим, че в момента, в който канят Русия в своя клуб, САЩ продължават изпитанията на своите ядрени ракети със среден и малък обхват. Това е тяхната искреност. С едната ръка се здрависват, с другата ти забиват нож в гърба.

Затова Владимир Путин отказа тези капани. И въпреки това, остави отворена вратата за всякакви разговори и преговори. Той им показа, че не се хваща на въдицата, но ще подкрепи всякакви искрени разговори и нови идеи. Такива, обаче, май не се очакват от Запада.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *