Ето как Русия може да се бори с вражеските сателити

Свят

Командващият космическите сили на САЩ Чанс Салцман обвини Русия, че се опитва да попречи на американската сателитна комуникационна система Starlink в Украйна. В интервю за The Washington Post той увери, че подобни опити са били уж неуспешни, пише pogled.info.

 

Американският генерал каза още, че Съединените щати възнамеряват да изведат до хиляда спътника в ниска околоземна орбита за нуждите на Пентагона, като голям брой от тези устройства ще затруднят много различните опити за противодействието им. В същото време командирът на космическите сили на САЩ се оплака от липсата на достатъчно подготвен личен състав в подчинените му войски.

Сергей Денисенцев, експерт от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите, посочва, че борбата на руските войски с навигационните възможности на противника, който получава подкрепата на американската спътникова група, се провежда в изключително тежки условия.

„Можете да попречите на наземните приемници, работещи в GPS системата. Но със сателитите е по-трудно. Например, безполезно е да се намесвате в системата Starlink, защото в нея вече работят хиляди сателити”, казва събеседникът на IA Regnum.

Противодействието на сателитната навигация на американската космическа група не е лесна задача, съгласен е военният експерт Иля Крамник. Теоретично е възможно да се свалят спътници, с които се извършва навигация.

„Но сега не правим това, защото не сме във война със Съединените щати “, иронизира експертът.

„Разполагаме със средства за борба, способни да „заглушават“ сателитната навигация. Можем да видим всичко перфектно, например по начина, по който понякога възникват проблеми с навигацията в центъра на Москва“, пояснява той.

„Заглушаването“ на навигацията за прехващане на украински дронове, независимо дали се използва за други цели, е резултат от работата преди всичко на стационарни установки с доста голяма мощност, уточнява Крамник.

„Далеч не винаги е възможно да ги разположим в челните редици, тъй като тези инсталации се издават със самото си присъствие, с работата си “ – казва събеседникът на ИА Regnum . – Те могат да бъдат локализирани и съответно унищожени. Така те винаги стават точка на привличане, обект на обстрел от врага.”

„Особеността на радиоелектронното, радиотехническото разузнаване е, че ако се използва станция за заглушаване, значи тя е източник на излъчване, на радиовълни, ще бъде видима “, уточнява експертът. Достатъчно е да има специални средства, които да я констатират, след което е въпрос на технология физически да се открие на земята и да се удари.

Умелите действия на руската армия обаче, дори и при наличните възможности, често не оставят шанс на врага. И така, на 13 август руското министерство на отбраната публикува кадри от унищожаването на комплекс на Starlink от дрон, използван от украинските военни за собствени цели, което показва натрупването и използването на определен опит в идентифицирането на наземна комуникация и навигационни станции.

В същото време руските спътници, както отбелязва Крамник, създават големи проблеми за Украйна поради ефективната работа на вътрешната система Глонасс.

Експертът отбелязва, че Русия трябва да увеличи сателитната си група. „Това изисква рязко увеличаване на производството на самите сателити и свързаната с тях електроника“, заявява той.

„Необходимо е да разработим собствена космическа програма. – съгласен е Денисенцев. – Да изстрелваме свои спътници – разузнавателни, оптични. Разположете своя аналог на Starlink в сътрудничество с външни партньори. Да речем Китай. В Индия космонавтиката се развива също доста бодро.

Въпреки това няма да е възможно да се реши проблемът с помощта на отделни програми”, подчертава събеседникът на IA Regnum . Необходим е системен подход, включително договорености на най-високо политическо ниво.

Причини за оптимизъм обаче има. Индийският премиер Нарендра Моди по време на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка покани страните членки да създадат консорциум за космически изследвания, за да задълбочат сътрудничеството в космоса. Прави впечатление, че подобно изявление беше направено след успешното кацане на индийската станция на Луната. За първи път в историята апаратът кацна на южния полюс на спътника на Земята.

По-рано военният политолог Владимир Корнилов подчерта в коментар за ИА Regnum, че интервюто на командващия космическите сили на САЩ Залцман трябва да се приема много сериозно, тъй като то означава, че САЩ се готвят за ожесточена конкуренция за открития космос.

По този начин Русия има способността да се противопостави на космическото съзвездие на САЩ, но успехът в бъдеще до голяма степен ще зависи от наличието на широкомащабна програма за развитие на собствено съзвездие.

В същото време, в реалностите на военната специална операция в Украйна, най-ефективният начин за противодействие на навигационните възможности на противника е физическото унищожаване на наземните елементи с високоточни артилерийски и безпилотни удари. Има добри перспективи и за средствата за радиоелектронна борба.

Но най-важното е модернизирането и развитието на руската система Глонас, която „вижда“ всичко, което става на земята и така дава безценна информация в реално време на руската армия за всяко движение на противника, където и да се намира и колкото и малки да са войските му.

Разбира се има и трудности. Но Русия ще се справи. Както винаги.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *