Жесток сблъсък Борисов – Цветанов днес! Махат втория в ГЕРБ от три поста? Вижте кои!

България отблизо

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се завръща днес след обяд от работното си посещение във Вашингтон. Със сигурност веднага след това той ще проведе среща с премиера Борисов Борисов.

Решението на лидера на ГЕРБ е да детронира заместника си от три поста  – като председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като депутат, твърди Епицентър.бг.

Цветанов остава зам.-председател на партията и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Борисов вече е обсъдил позицията си с членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и е получил подкрепата на съпартийците си в ръководството на партията.    Предложението ще бъде подложено на гласуване на заседание на Изпълнителната комисия, която може бъде свикана още днес или най-късно утре преди отпътуването на премиера за Букурещ. Премиерът държи Цветанов да бъде изслушан от ръководството на партията,  всеки да има право да изрази мнението си по скандала и лично да чуе позицията на колегите си.   За решението си премиерът се е обосновал с негативната обществена реакция, предизвикана от „Апартаментгейт“ и загубата на доверие, което се отразява пагубно на правителството.  Главната цел на ръководството на партията била да се ограничат имиджовите щети в навечерието на изборите за европарламент, твърди още изданието.

Цветанов е известен за решението на Борисов. Засега няма негова публична реакция. Депутати от ГЕРБ обаче споделиха, че Цветанов ги е молил да се изказват в негова защита – такава позиция към този момент никой не е изразил.   Цветанов се е опитал да  активира и структури да пращат в централата декларации в негова подкрепа, очаквайки да се надигна вълна в негова полза – това не се случва.

На фенстраницата във Фейсбук „Цветанов е невинен“ има качена само една декларация от ГЕРБ-Благоевград и снимки на Цветанов от срещите му във Вашингтон.   Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който първи сподели на страницата си призива „Цветанов е невинен“, след  като разбра за гневната реакция на премиера по този повод, побърза да изтрие поста си. Единствено Ирена Соколола, председателката на Жени ГЕРБ, пусна пост в защита на Цветанов, наричайки „Апартаментгейт“ зловредна акция на социопати. Това предизвика гневна реакция в социалната мрежа.   Проучване показва, че няма да има вълнения и в парламентарната група на ГЕРБ, която спокойно ще приеме решението на премиера. Повечето депутати са убедени, че с оглед на обществените настроения това е правилен ход.

Вече тръгнаха залагания кой ще е наследникът на Цветанов в парламента и как ще бъде осигуряван кворума. На председателския съвет от името на ГЕРБ участва Красимир Велчев.   Междувременно парламентът събра кворум и започна окончателното обсъждане на промените в Изборния кодекс.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *