Жесток скандал между Йордан Цонев и Кирил Петков разтърси парламента

България отблизо

Радомир Чолаков от ГЕРБ излезе на трибуната в парламента, за да прочете заглавието на законопроекта за промени в Изборния кодекс. В този момент Кирил Петков поиска да направи коментар, но зам.-председателят на НС Йордан Цонев, който в този момент в ролята си на председател, не му даде думата. 

„Има правилник, който трябва да се спазва“, секна го Цонев.

 

„След четенето на точката на члена ще получите процедура, но след първия член и заглавието. Прочетохте ли заглавието. Заглавието е прочетено, обявявам разискване“, каза Цонев.

През цялото това време Кирил Петков и Настимир Ананиев крещяха пред трибуната. Ананиев получи наказание и няма право да участва в дебатите.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се ядоса и излезе да защити колегата си, докато Петков продължи да крещи и срещу него.

„Г-жо Атанасова, процедура или изказване искате? Заповядайте за изказване“, подкани я Цонев, но хаоса в парламента не стихна.

„Приемането на предложението на председателстващия е с изричното условие Изборния кодекс да бъде точка 2. НС се произнесе с две гласувания и тя бе фиксирана като втора. След това предложение не можете да правите ново, защото предложението вече е прието. Недопустимо е предложението ви. Проверете си стенограмата и ако имате възражения има ред, по който да го направите. Нека преминем към процедури и изказвания. Има 50 човека записани за изказване по заглавието от вашата парламентарна група“, обясни той.

Според ПП Цонев е нарушил правилата по начина на водене. Няколко депутати на Промяната се опитаха истерично да защитят председателя си, но Йордан Цонев ги посече и и ги упъти все пак да си видят стенограмата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *