Заков за изтребителите: Нищо не е договорено, но чакаме! Може и да са на старо!

България отблизо

„Нищо не е договорено.“ Това заяви министърът на обраната Драгомир Заков пред журналисти след участието си в парламентарния контрол в Народното събрание. Коментарът си той направи във връзка с посещението в САЩ и какво е договорено за изтребителите Ф-16.

Той обясни, че са се провели разговори със САЩ по отношение на придобиването на първите 8 изтребителя, обсъдени са и допълнителни въпроси по отношение на вторите осем. Допълнително е станало дума и за този период, в който би се получила празнота в изпълнението на еър полисинга.

„Нашата отговорност е да можем да оставим нашите военновъздушни сили да извършват конституционните си задължения, търсим опции това да се случи.“

Заков обясни, че няма яснота дали ще бъдат търсени Ф-16 втора ръка или друг тип изтребители, но това е само една от опциите.

Бройката изтребители не е била елемент на разговори, ще бъдат уточнени допълнително и ще бъдат пилотирани от български пилоти.

Той посочи, че ще трябва да бъде ускорено обучението на българските пилоти, за да може да летят на изтребителите Ф-16. Все още не сме получили офертата за следващите 8 изтребители Ф-16. Целта не е да се махат способности, а да намерим най-оптималният вариант за пакета, който искаме да придобие, подчерта военният министър.

Заков добави още, че и други изтребители ще дойдат у нас, освен нидерландските Ф-35, но не уточни от кои други държави.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.