Зам.-шефът на германския парламент: Да се разреши ”Северен поток” 2, за да не мръзнат хората през зимата

България отблизо
Германия трябва да разреши на блокирания газопровод ”Северен поток 2” да започне да изпомпва руски природен газ, за да не се налага хората да мръзнат през зимата и за да не пострада сериозно промишлеността ни.

Това заяви заместник-председателят на германския парламент Волфганг Кубицки. Коментарите му предизвикаха остра реакция от страна на Киев, където външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че „пристрастяването към руския газ убива“, предаде БГНЕС.

 

Газопроводът е завършен, но в края на февруари Берлин отказа да разреши пускането му в експлоатация в отговор на руската инвазия в Украйна. Кубицки, член на Свободните демократи (СДП) на финансовия министър Кристиан Линднер, призова за активиране на газопровода „възможно най-скоро“, за да се напълнят газовите хранилища преди зимата.

 

Той заяви, че „Няма разумна причина да не се отвори „Северен поток 2“, тъй като Германия вече получава газ по по-стария газопровод „Северен поток“ от Русия към Германия. „Получаването на  газ от „Северен поток 2“ не е по-неморално, отколкото от „Северен поток 1″. Това е просто различна тръба“, каза Кубицки.

 

Вносът през „Северен поток“ наскоро спадна до едва 20% от капацитета. „Газпром“ обяви като причина забавеното връщане на газова турбина, но според германски и европейски служители решението е по-скоро политически мотивирано.

 

Кубицки заяви, че с откриването на „Северен поток 2“ ще се разбере дали руският президент Владимир Путин е готов да увеличи доставките на газ за Германия. Миналия месец той каза: „Все още имаме един готов маршрут – това е „Северен поток 2″. Можем да го пуснем в експлоатация.“

 

Няколко членове на СДП разкритикуваха забележките на Кубицки. „Северен поток 2″ е мъртъв“, заяви Мари-Агнес Щрак Цимерман, депутат от СДП, която председателства комисията по отбрана в Бундестага.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *