Започва се. Ето кои цени тръгват отново нагоре

България отблизо

Въпреки, че е почивен ден в разгара на лятото, темата за цената на природния газ и парното продължава да е гореща. Причината – рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода, предава Нова тв. 

От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат двойно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

 

В същото време производители предупредиха, че цената на хляба пак тръгва нагоре – с 8 до 10 процента, заради газа.

Нулевото ДДС не можело да компенсира шоковото поскъпване на синьото гориво. Повишената с рекордните 60 процента цена на природния газ ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса.

Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на брашна са, че и много фирми ще се откажат да работят, заради невъзможността да покрият разходите си.

Хлебозаводът в Белослав работи изцяло с природен газ. Сметките им показват, че след като нулевият ДДС на хляба стабилизира цената, шоковото поскъпването на газа отново ще я повиши. Димитър Петров е хлебопроизводител.

Според изчисленията му поскъпването на насъщния ще е с между 8 и 10 процента. „Ще преценим кога и с колко трябва да вдигнем цената”, добавя той.

Рекордно скъпият природен газ ще доведе до оттегляне на хлебопроизводители от пазара – смятат от бранша. А алтернативата за работа на ток не е по джоба на всеки производител.

Очакванията, че до края на годината някои фирми ще затворят, са реални, смята Мариана Кукушева от Националната асоциация на хлебопроизводителите.

Притеснения има и сред домакинствата. Все по-чести откази от отопление на газ и рекордно търсене на климатици отчитат в Казанлък през последните седмици.

В същото време топлофикационните дружества са готови да поискат двойно по-високи тарифи от януари, за да издържат на новото поскъпване на газа.

„Буквално вървим към удвояване на цените – като прогноза говорим”, казва Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите. Оттам са убедени, че има един вариант, който да подпомогне и бизнеса, и потребителите.

На този етап все още няма решение на служебното правителство дали отново ще има помощи за газа. А по думите на Кремен Георгиев ако се стигне до най-лошия сценарий – липса на синьо гориво, топлофикациите могат да издържат на мазут не повече от 10-15 дни по време на отоплителния сезон.

По-скъпият газ ще увеличи дълговете на топлофикация-София. Прогнозата е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Общината в София готви и мерки за намаляване на потреблението през зимните месеци.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *